Нито един бежанец не отпътува от жп гарата във Варна с бързия влак за София в 10.30 часа. Продължава анкетиране на бежанците в хотелите, съобщи областният управител Благомир Коцев пред БНР.

Той призова украинците да попълват анкетите, както и хотелиерите да събират информация за настанените, за да бъдат установени точните нужди на бежанците

Олена Коцева: Бежанците по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото в базите

Олена Коцева: Бежанците по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото в базите

Държавата ни е направила достатъчно, смята хотелиер

Очертава се и благоприятна тенденция, която облекчава властите - много от украинците сами намират места за настаняване и се интегрират. Текат оживени процеси на преместване на хората към квартири или към близки и познати, каза областният управител. Той уточни, че не може да се определи колко точно украински бежанци ще останат във Варна.

По думите му днес следобед може да бъде организирано транспортиране на желаещи да се настанят в държавни бази с извънреден влак.

Коцев коментира и варианта за настаняване в буферните зони за няколко дни в Елхово и Сарафово на хора, които още обмислят какво да правят, като подчерта, че там са осигурени добри условия. 

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Цяла Европа се оказала неподготвена за ситуацията

По думите на областния управител на Ямбол Васил Александров е създадена организация за настаняването на украински граждани във временния център в Елхово. Украинците имат осигурено изхранването и медицински грижи за първите няколко дни.

"Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово, но има готовност за посрещането им", подчерта Александров.

"Държа да отбележа, че бежанският център в град Елхово не е хотел, а е временен център за настаняване, така че не може да бъде за постоянен начин на живот да останат. Има създадени нормални условия за живот за хора, бягащи от войната", каза областният управител.

Центърът в Елхово е от фургонен тип и е разположен в района на Гранична полиция, капацитетът му е 1750 места. По принцип режимът в него е затворен, но как ще се процедира с украинските граждани все още не е ясно.

Организацията цялата е създадена от Гранична полиция и военните в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат в Елхово в късния следобед. 

Само един хотел в Банско работи по програмата за настаняване на украински бежанци

Само един хотел в Банско работи по програмата за настаняване на украински бежанци

Договорът по правителствената програма са продължили само в един от по-големите хотели

Малко по-късно стана ясно, че във Военната база в Сарафово са настанени първите украински бежанци. Те са транспортирани с два автобуса от Слънчев бряг, като са основно майки с деца.

Когато капацитетът на военната база се изчерпи, ще бъдат настанени в палатки, които ще бъдат климатизирани и ще са за 700 души.

Там има и екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците, поканени от представители на българското правителство в региона. Те ще проверят при какви условия ще бъдат настанени хората.

Бежанците ще останат временно тук. Полицаи охраняват базата и не допускат влизането на журналисти. 

9000 украинци започват работа, плащаме им 400 лв. наем за три месеца

9000 украинци започват работа, плащаме им 400 лв. наем за три месеца

Над 63 000 души от Украйна са настанени у нас

Междувременно "24 часа" написа, че 20 украински бежанци от черноморските бази във Варна са настанени в туристическа спалня на "Ученически отдих и спорт" на хълма Света гора във Велико Търново.

При вида на сградата и условията в нея украинците отказали да бъдат настанени.

От влак на гарата в Горна Оряховица те са извозени с автобус до туристическата спалня в гората край Търново. Украинките изпаднали в ужас и отказали да останат там, но не подписали обаче и декларации, които освобождават държавата от ангажимент.

"Измамиха ни, откараха ни в друг хотел не в този, за който говорихме. От Варна ни настаниха в автобус, казаха че ни карат в хотел "Света гора". А ни откараха в една туристическа спалня, там плесен и мухъл навсякъде. С деца да се живее там е невъзможно. Отказахме да слезем от автобуса", обясни жена, представила се като Анна от Харков.

"Докараха ни на място, непригодно за живеене, защото там има гъбички и плесен и условията са изключително лоши. Във Варна ни казаха, че ще ни преместят в друг хотел във Велико Търново. Ще осигурим ветеринар- за животните, ще има магазин, откъдето ще може да пазарувате, нищо такова", обясни Надежда.

От БДЖ потърсили съдействие от областната управа в Търново за друг подслон за бягащите от войната. Така ръководителят на областния щаб и зам.-областен управител Соня Будева уредила да ги приемат в хотел в Горна Оряховица.

Анна и Маргарита от Харков твърдят, че са ги измамили с преместването.

"Имаме останали 25 човека от предишната група бежанци, сега приемаме и тези 20, но след 31 май кандидатстваме само за програмата за нощувка, тъй като физически няма как за 5 лв. да направим закуска обяд и вечеря. Ако някой може да направи за 5 лв. пълен храноден, моля да му стиснем ръката", каза управителката Елица Гавазова. След два часа в тъсене на подходящо място за настаняване регистрират украинците в хотела в Горна Оряховица.

"Обещаха ни храна в течение на три месеца, а тук ни казват, че ще получим храна само за два дни. Ние нямаме нищо, не можем да работим, разбирате ли. За два дни и после не знаем на къде, трябва обратно към Украйна", каза Маргарита Нуждова, също от Харков. 

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Закрилата е право, а не задължение, категорична тя

По информация на Нова телевизия част от украинските бежанци са настанени в хотел на военното министерство в Рибарица и базата вече е пълна. Те са пътували с влак до град Мездра и след това с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

Една от украинските бежанци - Надежда, каза, че пристигат от Златни пясъци, където са били три месеца. "Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев", увери жената.

"Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време. Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни", казват жени, настанени в курорта.

Капацитетът на хотела на военното министерство е запълнен с бежанците от Украйна. 

Украинци започнаха да се завръщат

Украинци започнаха да се завръщат

Това става за първи път от началото на войната

Продължава грижата за украинските бежанци, увери пред БНР Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, член на кризисния щаб, който отговаря за помощта за украинските бежанци.

"Много малко хора, които следва да напуснат хотелите по крайбрежието, се възползват от транспорта, който им осигурява държавата. След 1 юни ще има програма за настаняване в държавни бази и хотели на тези, които са изразили желание", каза зам.-министърът.

Според Георгиева единици са украинците, които са недоволни от местата за настаняване.

"Програмата, по която хората бяха настанени по хотели по крайбрежието, от самото начало се знаеше, че приключва на 31 май. Затова не разбирам очакванията, че тази програма ще продължи... Всички бежанци са били поставени в равни информационни условия в името на по-добрата организация и логистика. Ние сме направили немалко да се чувстват добре в нашата страна", обясни зам.-министърът.

Към края на май има близо 4000 сключени трудови договора и над 1300 заявления за започване на училище. По думите й настаняването в буферните зони ще бъде временно - "в името на по-добрата логистика".

Думите й бяха оспорени от Олена Коцева от Сдружението на украинските организации, която упрекна България, че не е съумяла да реши нито един от проблемите на украинските бежанци и ситуацията с преместването на бежанци към общински почивни станции ми прилича на депортация .