Дигиталната платформа, която ще отговаря за бежанците у нас, ще бъде пусната днес. Върху данните от нея ще се изгражда планът по какъв начин ще става напускането на украинците от хотелите. Това заяви Мариана Тошева, председател на Агенцията по бежанците, пред бТВ. Тя уточни, че започват да обикалят анкетьори.

По думите й досега са правени разчети за базите и ангажиментите на ведомствата, започва оформяне на групите, като първа ще е тази на най-уязвимите. Голямата част от хората са заявили, че чакат да си тръгнат към Украйна, посочи Тошева.

Настанени са малко над 63 000 лица от Украйна у нас, като преместването е обезпечено финансово, каза тя, но не посочи сумата.

Свободните места за настаняване са 35 000, а голямата част имат желание да отидат на свободни адреси. Именно това се установява от анкетьорите.

Украинците напускат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Украинците напускат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Мярката по настаняването им, организирана от българската страна - няма да бъде удължена

До края на миналата седмица данните сочат, че 9000 украинци са заявили, че искат да започнат работа в България. За намерилите си работа е желателно да си намерят квартира, държавата ще ги подпомогне и за три месеца ще дава до 400 лв. за наем. Кандидатстването ще става през работодателя чрез договор.

За украинските деца се търсят дневни центрове, проучва се къде да бъдат и днес се очаква да бъдат обявени.

Агенцията за бежанците има резервен план с общежития и спортни бази, уточни Мариана Тошева. Правят се разчети и вероятно в рамките на 15 лв. на ден ще струва на държавата нощувката, където е възможно да останат хора в частни бази.

От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

Над 33 000 са местата за настаняване на украинци в общински ведомствени бази