От Банско, където е най-голямата бежанска общност в Благоевградска област, през последните дни от големите хотели към по-малки туристически обекти и частни апартаменти са изведени над 300 души. Висококвалифицираните украинци поемат към Западна Европа, но бедните и болните нямат други варианти, информира БНР.

Стресът е огромен, той е и за доброволци, и за хотелиери

Украинци, пристигнали в курорта Паничище, плануват връщане на Черноморието
Обновена

Украинци, пристигнали в курорта Паничище, плануват връщане на Черноморието

Хората се оплакват от хаос, властите - от отказ на бежанците да бъдат премествани

Една от причините за новата миграция, е правителствената програма, насочена към бежанците от Украйна - от 40 лв. тя стана на 15 лева за нощувка и изхранване.

Тази сутрин 78 украински бежанци заминаха от Варна за Рибарица, Паничище и Велико Търново. Хората, които напускаха курорта Слънчев бряг, споделиха, че се усеща хаос при преместването им.

Близо 2000 са бежанците в Банско, като продължават да пристигат още. Някои поемат обратно към Украйна, други - към държавите, в които престоят им е гарантиран при по-добри условия. Това каза Анна Бангеева, украинка, която живее от години в Банско и ръководи доброволческия център.

Парите за хотелите, настанили украинци, са по европрограми

Парите за хотелите, настанили украинци, са по европрограми

Българските данъкоплатци няма да бъдат засегнати

"Всички бежанци, които са в Банско, са разместени. Около 200 души сме разместили с помощта на хотелиерите, на частни къщи за гости. Обаждахме се на всички. Не е адекватно това намаление на цената", каза Бангеева.

Договорът по правителствената програма са продължили само в един от по-големите хотели. Там са настанени близо 200 бежанци.

Единствената причина този голям хотел да продължи програмата е човешката съпричастност, но само за един месец, уточнява управителят Мария Атанасова. Хотелиерите едва покриват загубите, които до този момент са над 30 процента, каза тя.

1500 бежанци в хотелите, настройват се срещу условията

1500 бежанци в хотелите, настройват се срещу условията

300 украински граждани заминават със собствените си автомобили