2500 бежанци са настанени в хотелите ни, от тях са останали 1500, близо 300 са съобщили, че заминават със собствените си автомобили. Очаква се следващите два дни бройката на украински граждани да нарасне. Това каза пред bTV председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

500 хотела ще настанят бежанци срещу 15 лв. на ден

500 хотела ще настанят бежанци срещу 15 лв. на ден

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души.

Тя уточни, че днес с три допълнителни вагона към влака от Варна за София ще пътуват 140 души към базите за настаняване - Паничище, Рибарица и Велико Търново.

На въпроса защо са заминали за базите по-малко украинци Тошева каза, че това е по различни техни желания и отказ за попълване на декларации в последния момент.

Украинци, пристигнали в курорта Паничище, плануват връщане на Черноморието
Обновена

Украинци, пристигнали в курорта Паничище, плануват връщане на Черноморието

Хората се оплакват от хаос, властите - от отказ на бежанците да бъдат премествани

"Агенцията следи какво се случва в комуникационните им канали, там, когато се пусне нова база - бежанците започват различни коментари, снимки и настроения "за" или "против" нея", посочи тя.

Мариана Тошева смята, че базите са подходящи - с нормални условия, готови за летния сезон, но бежанците сами се настройват да не попълват анкетите и да не бъдат насочени. Тя обеща, че няма да ги оставят без лекарства и аптеки, каквито притеснения имали, и съобщи, че днес ще се местят и уязвими хора в бази във Варна и Бургас, с подходящ достъп до медицинска грижа.

200 бежанци се отказват да си тръгнат от Варна
Обновена

200 бежанци се отказват да си тръгнат от Варна

Две големи групи се отправят към Паничище и Рибарица

"Има спокойствие за местата за украинските граждани - още ведомства са отворили бази, продължават разговори и с други", каза Тошева.