Над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Това обяви на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

7 000 души ще бъдат преместени в други градове. Процедурата предвижда с автобуси те да бъдат докарани до жп гарата във Варна и от там да бъдат транспортирани до местата във вътрешността на страната, до които искат да стигнат.

От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

Щабът показа условията за украинските бежанци

Щабът показа условията за украинските бежанци

Над 500 души са били евакуирани с автобуси

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

В Бургас украинските бежанци са около 10 000. Агенцията по бежанците твърди, че във Варна има 260 000 души. Мариана Тошева каза, че над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни и 7% са инвалиди

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%, посочи още Тошева.

Украинските бежанци самоорганизирано напускат България

Украинските бежанци самоорганизирано напускат България

Държавата ще подпомогне най-уязвимите