Около 80 украинци отпътуваха от Варна с влака за София към бази в Рибарица, Паничище и Велико Търново, пише "24 часа".

Очакванията днес да бъдат преместен във вътрешноста на страната бяха за 140 души, за които институции и доброволци бяха създали организация.

Парите за хотелите, настанили украинци, са по европрограми

Парите за хотелите, настанили украинци, са по европрограми

Българските данъкоплатци няма да бъдат засегнати

Това е вторият ден от операцията по преместване на украинските бежанци от Варна към вътрешността на страната, но вчера почти всички украинци отказаха да бъдат преместени. В неделя едва петима от тях се възползваха от предложението. В последния момент повече от 200 души се отказаха по неизяснени причини.

Днес на пресконференция в морската столица депутатът от "Продължаваме промяната" Антон Тонев заяви, че слухове, публикувани в социалните мрежи, в специализирани украински групи, са разубедили бежанците в тяхното решение да пътуват.

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

66% от анкетираните искат да започнат работа веднага

Също днес, по информация на БНР близо 300 украински бежанци от три хотела в Слънчев бряг отпътуваха с автобуси към бургаската гара, за да бъдат превозени към бази във вътрешността на страната.

Сутринта 84 украински граждани бяха качени в два автобуса с надпис "Специализиран превоз" в един от големите хотели в Слънчев бряг. Там все още има настанени над 1000 украински бежанци.

Настъпи суматоха, когато стана ясно, че никой не може да каже на украинските граждани къде отиват, в коя база ще бъдат настанени и до кой град ще бъдат превозени.

1500 бежанци в хотелите, настройват се срещу условията

1500 бежанци в хотелите, настройват се срещу условията

300 украински граждани заминават със собствените си автомобили

"Ние нищо не знаем", "Казаха ни, че отиваме в Бургас за разпределение", казаха някои от преместваните украинки.

Мъж украинец запитан за крайната точка на пътя отговори иронично: "Военна тайна, никой нищо не знае, никой нищо не казва. Голям безпорядък".

Друг украинец каза, че всички логически вериги са прекъснати в дъното, няма никаква информация.

Властите уверяват, че над 50 украински бежанци са пристигнали от Бургас в базата на БДЖ в Паничище. Кирил Атанасов от Държавната агенция за бежанците обясни, че с бързия влак Бургас-София от 14,30 часа украинските бежанци ще тръгнат към вътрешността на страната. От Агенцията изготвяха списъци на хората, които ще пътуват с влак, а тези, които се придвижват с колите си, попълваха декларация, че сами носят отговорност.

Разнасянето на списъци и декларации също създава усещане за хаос, твърдят те.

Първите 60 украински бежанци, тръгнали от Черноморието, вече пристигнаха в курорта Паничище, съобщи Нова телевизия.

За тях има три хранения дневно. Някои недоволстват, защото на закуска имали сандвичи, а те искат млечни продукти за децата. Други се оплакват, че в близост до базата, в която са настанени, няма магазини, аптеки и болници.

"Пристигнахме през нощта, нямахме идея къде се намираме, тъй като до последно беше тайна накъде сме тръгнали. Намираме се високо в гората, нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня - нищо", каза бежанка.

Украински бежанци вече правят планове да напуснат държавната база в планината и да се отправят отново към Черноморието

Имаме около 1200 души за разселване за днес са записани 84. За утре имаме също записани, каза един от хотелиерите.

Припомняме, според настоящата мярка за украинските бежанци на хотелите се заплащаше 40 лв. на ден. Тя е в сила до края на месеца, така че след 31 май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите, които не искат удължаване и включване в новата мярката по настаняването им.