В центъра за временно настаняване в Елхово са останали около 250 украински бежанци от доведените там около 600 души, информира БНТ.

Днес всички те ще бъдат прехвърлени в държавните бази в различни части на страната. В Елхово вчера имаше напрежение и се наложи председателят на дирекцията за бежанците Марияна Тошева да пристигне на място.

Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза там Тошева. Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя. С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово.

Имаше съобщения за недостиг на храна и вода и хаос при настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово.

Някои от бежанците са недоволни от условията, особено тези с малки деца. Марияна Тошева обясни, че се изготвят списъци и при разпределението на хората ще се вземат предвид нуждите им, които са описани в специална анкета.

Много украински бежанци останаха в Елхово

Много украински бежанци останаха в Елхово

Надяват се да бъдат преместени

Тази сутрин в ефира на Нова Телевизия Тошева заяви, че се подготвят четири автобуса, които ще извозят бежанците от Елхово към бази в страната, които "са съобразени с профила на нуждаещите се"

"Снощи се оформиха списъци по уязвимост и като групи за автобусите. Финализира се списък за още 2 автобуса, защото част от хората имат доста багаж. Правим всичко възможно в ранния следобед хората да са тръгнали. В Пампорово и Боровец са базите, където ще бъдат извозени", обясни тя. Украински доброволци също помагали на организацията.