Омбудсманът Диана Ковачева призова мобилните оператори да не променят цените на телекомуникационните услуги в ситуацията на извънредна епидемична обстановка.

В писмо до трите компании тя подчертава, че това ще се отрази сериозно върху джоба на гражданите.

Ковачева посочва, че новината за увеличението на цените на мобилните оператори е дошла на фона на предприетите от правителството мерки за овладяване на скока на цените на горивата. Това според нея е необяснимо, обезпокоително и несправедливо.

Повод за написване на писмото й бе новината, че от февруари догодина цените на месечните абонаментни планове на два от операторите у нас ще бъдат индексирани със средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 г. и 2021 г., публикуван от Националния статистически институт.

Общественият защитник недоумява как така решението за индексацията се взима по едно и също време заради нарастващата инфлация и ще се прилага не за една, а за две години.

"Позовавайки се на предвидените клаузи в договорите и Общите условия за индексиране на цените, разяснявате последиците от предсрочно прекратяване на договор, а именно - начисляване на неустойки. Въпросът, който възниква от изложеното, е по какъв начин нарастващата инфлация, основно от цените на суровините на енергията, влияе на цените на телекомуникационните услуги", пита Ковачева.

Мобилните оператори вдигат цените след Нова година, КЗП започна проверка

Мобилните оператори вдигат цените след Нова година, КЗП започна проверка

Проверява се дали планираните промени съответстват на клаузите в договорите

Тя изтъква, че в пандемията онлайн работата и онлайн обучението са немислими без услугите на мобилните оператори и че телекомуникационният сектор е един от печелившите у нас.

Омбудсманът отбелязва, че в Годишния доклад 2020 на Комисията за регулиране на съобщенията е отбелязано, че: "Българският пазар на електронни съобщения демонстрира устойчивост на фона на кризата с COVID-19, продължавайки своето възходящо развитие и през изминалата 2020 г."

Тя посочва, че сред тенденциите, които се очаква да се запазят и през 2022 г.q са увеличение на броя на абонатите на мобилен интернет, увеличение в броя на абонатите и приходите от пакетни услуги.