Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Националната агенция за приходите, за да защити правата на бивши работници на дружеството "Захар Био" АД, чиито ведомствени жилища са обявени за публична продан.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че над 280 души могат да останат без дом, ако кредиторите на фалиралата захарна фабрика продадат ведомствените жилища, в които живеят работниците.

Поради тази причина гражданите поискаха омбудсманът да им съдейства пред държавата, за да могат да закупят жилищата, в които живеят под наем и които са ремонтирали и поддържали през годините.

Над 280 души в Русе може да останат без дом

Над 280 души в Русе може да останат без дом

НАП вече продава 4 ведомствени жилища

До ситуацията се стигна, след като за дружество "Захар Био" - захарна фабрика, беше открито производство по несъстоятелност. За да покрие задълженията на фабриката, НАП, която е един от кредиторите на дружеството, пуска за продажба общо шест жилища.

Омбудсманът призова Приходната агенция да даде възможност най-напред на работниците да закупят въпросните жилища на достъпни цени. В писмото си тя препоръчва да се приложи облекчената процедура при продажба от синдика на жилища с наематели работници и служители, която е предвидена в Търговския закон.

Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите смятам, че казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон, завършва препоръката си Ковачева.

Фалит на захарна фабрика заплашва да остави над сто семейства без дом в Русе

Фалит на захарна фабрика заплашва да остави над сто семейства без дом в Русе

Ведомствените жилища се разпродават, за да се погасят част от дълговете