3 тона прахообразни и течни селскостопански препарати с изтекъл срок на годност замърсяват въздуха, водите и почвата във врачанското село Горно Пещене.
Въпреки тревожните сигнали, вече две седмици не се вземат никакви мерки за обезопасяването на отровите, съобщи кметът Кирил Попов, цитиран от БНТ.

Месеци наред хората от Горно Пещене се тревожат от силната задушлива миризма на химикали, която са принудени да дишат.
Оказало се, че отровният дъх идва от разрушен склад за селскостопански препарати в двора на кооперацията.

Найлоновите опаковки са разкъсани, железните варели са проядени от ръжда, вятърът и дъждът разнасят химикалите из целия район.

"С тях може да настъпи опасност за населението, тъй като складът се намира в по-високата част на селището и е открит и при проливни дъждове може да се зарази и пасището", заяви кметът Кирил Попов.

От екоинспекцията са констатирали нарушението и са дали предписание за назабавното му отстраняване. По закон това е задължение на община Враца.

"Сега така се оказва, че гражданите на Враца трябва да плащат за немарливостта на кооперациите и ние ще наемаме фирма, на която ние да платим да ги препакетира", обясни Мариан Гергинов, експерт по екология в община Враца.

Но докато трае процедурата по избор на лицензирана фирма, жителите на село Горно Пещене ще продължат да дишат зловонния въздух откъм разпилените химически отрови.