Антифашисти организират протестно шествие срещу "Луковмарш", който се предвижда за 13 февруари. Контрашествието ще бъде от 12 часа, съобщиха от движение "Антифашистко действие – София". То ще бъде под надслов "Без нацисти по улиците ни!".

Организаторите категорично се противопоставят на провеждането на "Луковмарш" – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, което се предвижда да се проведе в събота. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

Съюзът на българските национални легиони е организация, която се борила "срещу масоните, евреите и комунистите", за лишаването от българско поданство на всички, които не са етнически българи, за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма, твърдят от Антифашисткото движение.

"Днешните организатори на "Луковмарш" – "Български национален съюз" – се самоопределят като идейни наследници на СБНЛ. Поддържащи приятелски отношения с неонацистката организация "Кръв и Чест" и парламентарно представената партия "ВМРО-БНД", те открито разпространяват пропаганда против уязвими малцинства и според организаторите на протестното шествие използват "Луковмарш" като средство за привличане на младежи в редиците си, както и за публично демонстриране на крайно националистически, неонацистки и антихуманни идеи.

Организаторите на протестното контрашествие на "Луковмарш" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални) хора, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.