Обявиха дядо Николай за почетен гражданин на Батак, съобщиха от сайта на Светия синод. Това стана почти месец след като батачани заведоха дело срещу пловдивския митрополит Николай в Пазарджишкия административен съд.

Те обжалват прехвърлянето на собствеността на мавзолея-костницата "Св. Неделя" на Пловдивската митрополия. Делото е заведено от дружество "Будител", в което членуват наследници на загиналите през 1876 г. баташки въстаници.

Решението на Общинския съвет на град Батак за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Батак и общината" в знак на почит за постижения и заслуги в областта на православната вяра и активна обществена и народополезна дейност за прослава на град Батак е от 4 юли.

"Кметът на града г-н Петър Паунов и председателят на ОбС г-жа Катерина Ангелова връчиха на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай плакет, грамота и копие от решението на общинските съветници за удостояването му с почетното звание".

Седмици преди това в медиите бе публикувана информация, че кметът заплашва суволнение всеки, който се противопостави на далаверата храмът-костница да бъде стопанисван от Пловдивската митрополия.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с благодарствено слово-отговор към Общинския съвет на град Батак, в което заявява:

„Нека кажа, че аз самият, за себе си много отдавна съм решил, че бих отказал всяка светска почест, ако такава би ми била оказана. Смятам, че оценката за дейността на един духовник я дава Онзи, на Когото той е посветил живота и служението си. И единствено тази оценка е вярната и справедливата.

Оценките, давани от нашите съвременници, било положителни или отрицателни, винаги могат да са повлияни от моментни съображения, понякога от емоции или от конюнктурни ситуации. Но случаят тук изобщо не е такъв", бърза да заяви дядо Николай.

"Званието „Почетен гражданин на Батак", давано от Общинския съвет на Батак, не на кого да е, а именно на Пловдивски митрополит, има съвсем друго измерение и съвсем друго значение. Батак не е кой да е град в България. Батак не е дори просто град.

Той е свещен град. Свято място. Град на светци на нашата вяра. От почти 140 години насам името Батак е влязло в националната ни историография с едно определено значение", заяви митрополит Николай без да назовава открито турското робство.

Вместо да прави ретроспекция в исторически план, дядо Николай се захваща за настоящите имотни въпроси. "С акта си от 2011 година - решението за възстановяване на собствеността върху храма „Св. Неделя" в полза на Българската православна църква и даването на съгласие това свято за нашата вяра място да възстанови историческата си функция, този път и като мощехранителница на мъченици, които нашата Църква почита като светци, вие - общинските съветници на Батак - направихте една огромна историческа стъпка. Стъпка към помирение.

За съжаление, имаше и тук-там още има хора, които не можаха да схванат, не можаха да оценят огромното историческо значение на вашия акт. Значение за цялото ни общество и за цялата ни държава", леко укоримо казва дядо Николай.

Младият митрополит приема почестите със смирение. "Уверявам ви, че ние - Българската православна църква - го оценяваме. Оценяваме и това, че всички вие, на първо място г-н Паунов, Кметът на град Батак, стоически издържахте на всички хули, които се посипаха върху ви.

По такъв достоен начин могат да се държат само хора, които съзнават значимостта на своето дело и знаят, че за него те ще се отчитат пред историята, поради което не могат да стават подвластни на мимолетните днешни страсти. Благодарим Ви за проявената от Вас твърдост.

Днес вие правите втори акт в същата посока, като награждавате Пловдивския митрополит със званието „Почетен гражданин" на вашия град. Ако забелязвате, говоря общо за Пловдивския митрополит, защото не смятам това отличие за свое и не приемам, че то се дава на мен, личността Николай, който само по великата Божия милост и снизхождение в момента заема мястото на къде по-достойни архипастири на Пловдивската епархия.

Смятам, че град Батак, гражданите на Батак дават това отличие на Българската православна църква като цяло и само от тази позиция мога да го приема. Ако градът на светците - светите великомъченици Баташки - е решил да даде такова отличие на духовник, то то следва да бъде разбирано като дадено именно на светата ни Църква, като цяло.

Защото само тя, Църквата, като съвършена и безгрешна, може да го приеме. Ние, смирените нейни представители, които нерядко грешим, нямаме право да се закичваме с такава почест. Най-малко пък аз. Аз просто се оказах на мястото на пловдивските митрополити, в момента, в който вие - предстоятелите на град Батак - осенени от идея, която е много висша и значима, решихте да направите онзи акт на възстановяване на историческата правда - връщането на църквата „Св. Неделя" в лоното на вярата и духовността", заяви скромно дядо Николай.

Той приема почетното звание като акт на помирение.

Припомняме, още през 2012 година батачани поискаха музея-костница да остане паметник на културата. В писмо до Светия синод и подписка те поискаха да се спрат богослуженията в черквата, където са посечени около 2 000 души, главно жени, деца и старци.

Според митрополит Николай, черквата в Батак не е костница.

Наследниците на посечените батачани твърдят точно обратното. "Костницата е обявена за исторически паметник на културата с категория "национално значение" през 1977 г. До момента - май 2015 г., няма акт на Министерския съвет за раздържавяване на обекта или прехвърлянето му в собственост на община Батак. Как тогава костницата е дарена на Пловдивския митрополит Николай!".

Те не приемат и начина, по който загиналите им родственици са били обявени за светци и мъченици. "Канонизацията на баташките въстаници имаше за цел да отклони общественото внимание от духовниците - доносници на ДС. Криптата беше отворена, костите незаконно извадени от нея", твърди Страхил Керелов, председател на дружество "Будител".