Отново наличие на остра миризма на площадката за балиране и временно съхранение на отпадъците в район "Искър", установи проверка на РИОСВ - София днес.

Проверката беше извършена съвместно с експерти от Районна инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ и Районна служба по противопожарна и аварийна безопасност /РСПАБ/, и в присъствието на представители на протестиращите граждани от ж. к. "Дружба".

Около балираните отпадъци има инфилтрат, примесен с дъждовна вода, който вече се отвежда до новоизградените шахти, установиха експертите от РИОСВ - София.

Оттам течността се изпомпва и транспортира в основната площадкова шахта, откъдето чрез съществуващата канализация на площадката се влива в градската канализация.
Разливът на инфилтрат около сондажния кладенец, установен при проверката на 22 август, е почистен.

Той е засипан с пясък и чакъл, които служат за дренаж и отвеждат инфилтратът към новоизградената в близост шахта. С това операторът на площадката - "МИКС - ПС" ООД, е изпълнил предписанието, дадено от РИОСВ - София на 22 август, чиито срок изтече вчера.

До средата на септември ще бъде запълнена свободната площ от 7 декара на площадката в район "Искър". Към момента там се съхраняват общо 186 494 бали, от които 22 660 броя са балирани и транспортирани от площадката в кв. "Требич" с оператор "Екоел - 6" ООД.