В нощта на 26-ти срещу 27-ми април 2021 вандали повредиха с националистически послания и призиви, насаждащи омраза артинсталация в двора на Гьоте Институт, съобщиха от Института.

Социално ангажираната инсталация "Другите хора" на българския художник Станислав Беловски е посветена на темата за бежанците. Тя е продукция на глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts и част от тяхната априлска Love Speech кампания срещу речта на омразата в България

От Гьоте-институт България изразяват категоричната си позиция срещу враждебната реч, националистическите и крайно десни идеи. Тази постъпка е не само осъдителна проява на омраза в сърцето на София, но и вандалски акт, резултатът от който е унищожаване на произведение на публичното изкуство, се казва в позицията.

"В основата на дейността и мисията на Гьоте-институт България е разпространението на демократичните ценности и идеите за свобода, равноправие и толерантност. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем готови да не приемаме и да се противопоставяме на разпространението на нетолерантността, омразата и агресията", пише в становището.

Неговите автори категорично заявяват, че ще продължат да засягат значими социални и политически теми чрез средствата на изкуството.

Работата на Станислав Беловски представлява композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография и със своя категоричен стил тематизира речта на омразата към мигранти и бежанци, която често тръгва от целенасоченото отчуждаване и отричането на човешкото.

Артистичната намеса е част от серия градски арт инсталации, акции и свободни за ползване илюстрации в София към проекта "Креативни кампании: иновациите в подкрепа на човешките права" на Fine Acts. Тя е изградена с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

"Всички сме в една лодка, под едно небе", убеден е Станислав Беловски за актуалната си арт акция.

"В духа на тези думи напомняме, че в нашата лодка място ще намери всеки. Онова, за което няма място в нея са нетолерантността и омразата, оставащи без последици", се казва в позицията на културния институт.