Служители на Националната служба за охрана (НСО) отдадоха почит пред паметта на младши лейтенант Стефан Янчулев, съобщиха от НСО.

На този ден преди 20 години Янчулев губи живота си при изпълнение на служебния си дълг по време на официално посещение на президента на Република Малта (1999-2004 г.) Гуидо Де Марко в Република България. На 14 март 2001 г. при придвижване на официалната делегация от Рилския манастир към София, в района на дупнишкото село Мурсалево, насрещно движещ се тежкотоварен влекач се врязва в колоната от автомобили на НСО, които осигуряват официалната делегация на президента Де Марко.

Стефан Янчулев е водач на оперативния автомобил, който поема основния удар и спасява живота на охраняемото лице. При удара Янчулев губи живота си, а друг офицер на охранителната служба е тежко ранен. Други петима души получават наранявания с различна степен. Със заповед на началника на НСО от 16 март 2001 г. старши сержант Стефан Янчулев е повишен посмъртно в звание "младши лейтенант". Със заповед от 10 април с.г. за достойна и вярна служба в Националната служба за охрана и за проявен висок професионализъм е награден посмъртно с "Почетен знак на Националната служба за охрана".