"София Прайд 2018" очаква над 4000 души да се включат в парада. Това обяви Радослав Стоянов, организатор на събитието и член на Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод откриването на 11-то издание на "София Прайд". Тазгодишното мото на парада е "Различни хора, равни права!".

Много фирми оказват подкрепа на тазгодишния "София прайд".

Поход на семейството: Полът е биологична даденост, а не избор
Обновена

Поход на семейството: Полът е биологична даденост, а не избор

Семейството е заплашено, смятат участниците в похода

Той обясни, че по-различното на тазгодишния прайд е, че има рекорден брой фирми, които подкрепят шествието. Сред тях са българската Walltopia  мофният гигант H&M.

Другото ново е, че ще има 24 нови посолства, които ще подкрепят парада.

Стоянов изтъкна, че освен шествието, по-късно ще има партита. Те са тематични за "София Прайд".

Конна полиция, жандармерия и патрули пазят "София прайд"

Конна полиция, жандармерия и патрули пазят "София прайд"

1500 полицаи от СДВР охраняват обществения ред

На въпрос на news.bg как ще коментира контрашествието, което започва от 18:00 ч. пред пилоните на НДК, той заяви, че за съжаление от прайда нямат съгласие да се осъществява това контрашествие, но ако всичко е в рамките на нормалното, не би трябвало да има проблем. "Не очакваме никакви сблъсъци, тъй като от години не сме имали такива", констатира Стоянов.

Той изрази съжаление, че Светия синод се обявява против организирането и провеждането на "София прайд" и посочи, че това е тъжно, защото по този се изнасят само негативни твърдения.

Стоянов припомни, че през 2012 г. отец Евгений е призовавал хората и обществото да хвърлят камъни по участниците в прайда, но църквата не се отлъчи от него. Той призова, че ако има хора, които не са съгласи с шествието, то нека го кажат публично, а не да прилагат най-различни мотиви за насилие.

Лайла Аграду, един от участниците в парада коментира за news.bg, че целта на тези паради не е някой да бъде изключен. Прйдът е място за срещи с близки приятели, познати и роднини. Тя призова да се ограмоти българското общество, като се въведе в училищата сексуално образование и социално образоване, защото това не е само секс.

Джамбазки пожела на "София прайд" бури, гръмотевици и локална градушка в центъра на София

Джамбазки пожела на "София прайд" бури, гръмотевици и локална градушка в центъра на София

В официалната си страница във "Фейсбук" Джамбазки написа отворено писмо

Голяма част от участниците в "София Прайд 2017" са взели и децата си на шествието в знак на подкрепа и толерантност към хомосексуалните общности.

От "София прайд" шестват от 19:00 ч. Начална точка е "Паметника на Съветската армия", а шествието преминава по булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски", улица "Ген. Йосиф Гурко", улица "Г. С. Раковски", булевард "Княз Ал. Дондуков", булевард "Васил Левски", булевард "Цар Освободител" и стига до Паметника на Съветската армия, където мероприятието приключва.