Според Борислав Сандов от Зелените е много вероятно проучването за шистов газ на българска територия да е започнало още вчера.
Той съобщи, че има изградена сонда и че докараната апаратура за нея, дълбочината на сондажа и това че тази седмица е пристигнал камион с радиоактивни елементи за тази сонда навежда на мисълта, че ще се прави сондаж за шистов газ.

Сондата се намира в село Рогозина, което е в непосредствена близост до Генерал Тошево, където е Националният институт за селско стопанство.

Еколозите съобщиха, че съвсем наскоро в Охайо е имало трус със сила 5,3 по Рихтер и че американското геоложко дружество е потвърдило, че трусът е провокиран от технологията „Хидравлично разбиване".

Може ли да не попитат местните хора, да не попитат института, недоумява Сандов. Той съобщи още, че еколозите разполагат с информация, потвърдена от две чуждестранни компании, а именно, че в момента се изграждат сонди в село Голямо Пещене, Враца.

Стоян Йотов от Зелените обяви от своя страна, че сондата в село Рогозина е на Русгеоком. Той е убеден, че те възнамеряват да правят проучвания точно за шистов газ, макар че уверяват, че щели да правят конвенционални сондажи. За дейността на Шеврон се знае, но за тези руски инвеститори - не, изтъкна Йотов и добави, че твърденията за конвенционалните сондажи са заблуда.

Direct Petroleum заяви, че в първата четвърт на 2012 г. ще направи проучване за шистов газ, заяви Сандов. Той допълни, че районите, където се правят проучвания, са свързани с туризма и земеделието и че там, където има концесии, са области от Черноморието, Добружда или Лудогорието, което е пагубно.

В Рогозина сондират, но за обикновен газ
Още...

Сандов каза още, че там има един водоизточник - огромно подземно езеро и че увреждането му ще доведе до фатални последици.

По думите му е недопустимо да превърнем района в пустиня за шистов газ, при положение, че подземното езеро има ресурс за много години напред да дава вода. Там повърхностни реки няма, но има този огромен подземен резерв - подземното езеро и то е по-скъпо от газа, който може да бъде добит сред хидравлично разбиване, обясни екологът.

Той обърна внимание и че според закона за подземните богатства, който намери търговско открие, получава без конкурс правото на добив. Там е заровено кучето - при дадена концесия за проучване, фирмата каже ли, че има търговско откритие, тя сключва договор с правителството без конкурс, поясни той.

Правителството се е насочило стремглаво към дупчене на България - една трета от страната е дадена от концесии и всяка от тях може да е за шистов газ, защото законът не прави разграничение, каза Сандов и обърна внимание, че обществото трябва да е много загрижено и заради новата оценка за проекта „Бургас-Александруполис", и заради миналия преди дни в парламента закон за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Еколозите съобщиха, че съвсем наскоро в Охайо е имало трус със сила 5,3 по Рихтер и че американското геоложко дружество е потвърдило, че той е провокиран от технологията „Хидравлично разбиване".

Следствие на земетресението е наложена пълна забрана за запълване на пукнатини с вода и следващите 20-ина дни е имало намаление на сеизмичната активност в района. Американското геоложко дружество потвърди, че тази технология може да доведе до силно земетресение, посочиха Зелените и подчертаха, че Охайо не е земетръсна зона и това е най-силният трус в историята на щата. Те прогнозираха, че ако такова земетресение удари Балкански страни като България, които са земетръсна зона и са с лошо строителство, може да нанесе много сериозни щети.

Зелените взеха участие в пресконфренция, дадена от зам.-председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Райхард Бютикофер, който се обяви за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ поне до момента, докато не се изясни напълно технологията хидравлично разбиване.

Той съобщи, че няколко щата в САЩ вече са обявили мораториум. Там добивът на шистов газ, който започва след Втората световна война, превръща страната от вносител в износител, изтъкна евродепутатът и добави, че това е дало надежди на други страни. Оказа се обаче, че не всичко е чисто и че много заплахи са били пренебрегнати, посочи Бютикофер.

Там, където в САЩ е обявен мораториум, се правят изследвания от американската агенция за околна среда, за да се вземе решение относно технологията. Франция забрани хидравличното разбиване, припомни евродепутатът. Той допълни, че фирмите, прилагащи технологията, още не са обявили химикалите, които използват и предположи, че заради това в Полша, където също е имало голям оптимизъм, вече се усеща сериозна доза недоволство срещу такъв тип добив.

И проучванията, и добивът на шистов газ се правят с едни и същи химикали, които влизат в контакт с подпочвените води. Трябва да се изчакат резултатите от американската агенция за околна среда, посъветва още евродепутатът.

Бютикофер, като представител на Зелените в ЕП, отбеляза, че формацията помага на граждански и неправителствени организации да обменят опит, да се разбере повече за рисковете на технологията. Докато не се знае какво става, поне до този момент да има мораториум, е категоричната позиция на евродепутата.

По отношение на България той заяви, че страната разполага с голям потенциал да печели от извличането на редки метали. За да се добият пет грама злато, трябва да се преработи един тон кална маса, а ако използвате изхвърлени стари електрически уреди, ще намерите не пет грама, а 250 грама, обясни евродепутатът.
Ако България е толкова заинтересована от добива на злато, трябва да обърне внимание на това, добави той.

Припомняме, вчера по време на парламентарния контрол премиерът Борисов изненадващо обяви, че би подкрепил предложен от депутатите мораториум върху добива на шистов газ.