Православната църква почита днес паметта на Светите равноапостолни император Константин и неговата майка Елена.

Царуването на Константин се свързва с налагането на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Според народните традиции на празника се играят нестинарски танци. Имен ден днес празнуват Елена, Константин, Константина.

Днес официално се открива и летния туристически сезон в едноименния курорт край Варна. По традиция тържествата ще започнат с литургия и Водосвет, отслужени от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в манастира "Св. Св. Константин и Елена".

По-късно ще бъдат засадени пет дръвчета в парка на курорта в рамките на инициативата за създаване на зелен фонд.

От днес започват и тържествата на район "Владислав Варненчик". По този повод ще бъде направена първата копка на парк за отдих с мемориал в местността Терасите, където ще бъде отслужен Водосвет. По-късно ще бъде открита и експозиция "Нашите кметове" в сградата на кметството във Владиславово.