Откриват ловния сезон за дива свиня. Макар да започва от днес сезона, заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете е въведена забрана за отстрел на глигани около река Дунав и село Тутраканци, информират от Съюза на ловците и риболовците в специална заповед.

От bTV разказват как всеки ловен излет в районите, където няма забрана, започва със задължителен инструктаж.

"Всеки да внимава по какво стреля, по-добре пропуснете животно, ако не сте сигурни, най-важното е човешкият живот и животът на ловните ни другари, на кучетата", обясни председателят на ловната дружинка в романското село Караш Милен Аврамов.

Друг ловец, който заедно с ловната си дружинката в град Мартен попадат в ограничението за отстрел на глигани, тъй като са в пограничен район, отвъд който са открити десетки огнища на африканска чума, не приема наложената възбрана от БАБХ.

Ловци протестират срещу забраната за групов лов на диви свине

Ловци протестират срещу забраната за групов лов на диви свине

Протестът ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле

"За мен това е непонятно да се случи, на 10 км да няма лов, на 11 да има. Геноцид е силна дума, това е една голяма дискриминация на една от най-старите професии на човечеството - лов", смята Недко Недев.

Според него министерската заповед, която ограничава над сто ловни дружинки, е недобре обмислена. За вътрешността на страната ограничения няма.

БАБХ предлага двойно по-малко ограничени зони за лов на диви свине

БАБХ предлага двойно по-малко ограничени зони за лов на диви свине

В отговор на протеста на ловците от Северна България

Отстреляните прасета ще трябва задължително да се изследват и за африканска чума по свинете.

Припомняме, през юли на ловците раздадоха 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума (АЧС) по дивата свиня на стопанисващите дивеча в страната.