Откриха новоизграден пункт за противоградова защита в Хасково.

Новият команден център включва 27 нови ракетни площадки, разположени на територията на областта.

След опустошителните валежи в Свищовско земеделските стопани там настояват и техния район да бъде включен в обсега на противоградовата защита, но от Агенцията за борба с градушките на този етап смятат, че зоната не е заплашена от чести неблагоприятни метеорологични явления.

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделски площи на територията на област Хасково. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриване на командния пункт за борба с градушките в Хасково.

Тя уточни, че през последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова защита възлизат на над 13 млн. лв.

Това са първите инвестиции след 1989 г. за увеличаване обхвата на защитаваните площи и за инвестиране в противоградова защита, подчерта министърът и допълни, че до края на месец май предстои откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки. "Също така в експлоатация ще влязат и 13 нови площадки към вече съществуващите командни пунктове в страната", каза още тя. По думите й, над 30% от обработваемите земеделски площи в страната попадат в обхвата на противоградовата защита.

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Местните питат защо Агенцията за борба с градушките не си е свършила работата

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е около 1 млн. лв. Министър Танева заяви, че от общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в Хасковско още от тази вечер ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка.

"В незащитаваната територия се предвижда градозащитата да се осъществява чрез самолетен способ, но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители", категорична бе Танева.

Тя съобщи, че 72 000 дка са напълно пропадналите площи на територията на цялата страна от началото на годината, вследствие на падналите градушки. Тези данни са към днешна дата от обработените протоколи на обследваните площи.

"В момента комисиите продължават с огледите. Експертите влизат в засегнатите земеделски площи, когато водата се оттекла и по земеделските култури може да се установи процента на пропадане", уточни министър Танева. Тя припомни, че държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи, която е в размер на 4 млн. лв. "По-високо обезщетение ще получат земеделските стопани, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане", поясни земеделският министър.

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Ведомството разполага с 13 000 противоградни ракети