Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително. Въпросите за етнос, майчин език и религия са изключително важни, тъй като чрез тях се формират политическите решения и политиките в държавата.

Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за преброяване на населението.

Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, но не е задължително да се самоопределят, обясни Цветарски.

Той призовава гражданите да се отнесат сериозно към въпросите.

По думите му законопроектът създава законова основа за най-мащабното наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС. Преброяването ще даде моментна снимка на всяка една от държавите, включително и на България, обясни шефът на НСИ.

По нов закон ни преброяват през 2021

По нов закон ни преброяват през 2021

Между 22 януари и 15 февруари 2021 г.

Цветарски посочи, че преброяването ще осигури информация за важни икономически, социални и политически политики. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат изготвени политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване.

Малко преди това парламентът гласува преброяването на населението и жилищния фонд у нас да се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Припомняме, последното преброяване се проведе през 2011 година, а до този момент у нас такива акции е имало 17 пъти.

За втори път преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Депутатите решиха и да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.

По нов закон ни преброяват през 2021

По нов закон ни преброяват през 2021

Между 22 януари и 15 февруари 2021 г.

Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването/временен орган с председател председателят на НСИ/, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Топим се - неизбежно е

Топим се - неизбежно е

Не липсват бодри идеи за преодоляване на демографската катастрофа, но инерционният вариант на БАН изглежда най-реалистичен, пише Милена Петкова. За нас остава да свикнем

След приключване на преброяването Националният статистически институт ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия. Резултатите от преброяването ще се използват както за нуждите на централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор в страната, така и за нуждите на европейската статистика.