От миналата година декември месец до ден днешен Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) е оказала помощ на около 2 000 души и са проведени над 150 специализирани спасителни акции в планините. Това заяви председателят на Управителния съвет на ПСС при БЧК Веселин Ганчев на редовната пресконфереция преди началото на зимния туристически сезон.

Спасителната служба разполага и с 22 кучета спасители, като 10 са оперативни.

ПСС е готова да приеме предизвикателството на зимната планина, като машините са подготвени и профилактирани през летния период. Бюджетът на ПСС обаче не стига доникъде - като че ли за БЧК и ПСС инфлация няма, изтъкна Ганчев. За справка той посочи, че носилките на ПСС към БЧК струват 7 000 лева, като това е само един пример колко скъпи съоръжения използват. Същото се отнасяло и за моторни шейни, като една такава струвала около 40 000 лв.

Към настоящия момент Планинската спасителна служба към БЧК са получили дарение на стойност 250 000 лв. като са описани всички фирми и суми, които са дарени, но имат нужда от още средства.

Той посочи, че пандемията от коронавируса "допринесла" за отлив на туристи в планината, но сега спасителите очакват тяхното завръщане. А това означава и завръщане на инцидентите и моментите, в които спасителите трябва да се намесват.

Ръст на инцидентите с туристи в планините

Ръст на инцидентите с туристи в планините

138 са спасителните акции от началото на годината

"Хубавата планина е неподценената планина. Туристите никога да не подценяват планината, да гледат прогнозата за времето, да са с подходящи дрехи, да не надценяват възможностите си, защото само тогава могат да се насладят на красотата на планината", съветва Ганчев.

Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК Емил Нешев увери, че ПСС е в пълна готовност да посрещне зимата. До момента са отработени 21 ситуации от Централния денонощен пост на БЧК без излизане на спасителен терен. 11 души са починали в планината, а двама са в неизвестност. Най-много акции са проведени в Пирин, Стара планина, Рила, Витоша, Родопи и Осогово.

34 акции са проведени от софийския отряд на ПСС към, БЧК, в Банско са извършени 29 акции, в Самоков - 21, в Дупница - 10. Навсякъде, където има хора, се случват инциденти, но когато има по-голяма посещаемост на конкретна планина и спасителните дейности са по-големи, посочи Нешев.

На сайта на ПСС към БЧК има постоянна информация какво трябва да направят туристите, за да се чувстват в безопасност в планината. Две са основните причини за нещастия в планините: подценяване и надценяване на собствените възможности, изтъкна Нешев. Той открои още причини за инцидентите: непознаване на терена, слаба физическа подготовка, извънпистово каране и недобрата екипировка.

ПСС съветва туристите да планират подготовката си за планината, да се снабдят с добра екипировка, добре заредени телефони, да имат достатъчно храна и течности и да си направят планинска застраховка.

Ганчев заяви, че се надява да бъде приет и Закон за доброволчеството, за да може то и спасителната дейност да изглеждат като в другите европейски държави и да бъдат регламентирани законово.

От ПСС към БЧК отчетоха като извършена дейност и участие в проект за обучение на техни колеги от Черна гора.