Папа Бенедикт ХVІ призова за уважение между всички хора без дискриминация и поиска повече защита за децата от войната и насилието.

Римокатолическата църква отбелязва на 1 януари и денят на световния мир, съобщи АП.

Папата отправи и молба към всички военни да „спрат и да изоставят пътя на насилието, колкото и невъзможно да изглежда това".

„Ще почувствате със сърцата си радостта от мира, който може би отдавна сте забравили", заяви Бенедикт по време на традиционното новогодишно обръщение към католическия свят и молитва в базиликата „Свети Петър" във Ватикана.

По думите на папата мирът започва с разпознаването на хората като братя, а не като съперници или врагове.

„Мирът започва с поглед на уважение, който разпознава човек в лицето на другия, независимо от цвета на неговата кожа, националност, език или религия", каза Бенедикт ХVІ в базиликата "Свети Петър".

По време на молитвата за мир 82-годишният глава на католическата църква постави на централно място децата, пострадали от ужасите на войните и тези, които са останали без дом заради въоръжените конфликти.

Папа Бенедикт подчерта, че те правят очевиден фактът, че всички хора за братя, тъй като „въпреки различията помежду си, те се смеят и плачат по един и същи начин, имат едни и същи нужди, общуват спонтанно и играят заедно".