Mного важно е кампанията за въстановяването на Зографския манастир да придобие национален характер.

Това заяви днес президента Георги Първанов в Банско, цитиран от БНР.

Държавният глава участва в заседание на инициативния комитет за възстановяване на източното крило на Зографския манастир в Света гора.
Той е патрон на това начинание, подето през януари 2006 г. от родолюбиви хора от Банско и страната, под наслов "Да възродим едно хранилище на българската памет".

Съпредседатели на инициативния комитет са кметът на община Банско Александър Краваров и Неврокопският митрополит Натанаил.

На заседанието днес бе представен отчет за свършената досега работа, за събраните и изразходвани средства. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий и епитропът на Светата обител иеромонах Гавриил очертаха състоянието на манастира и най-неотложните му нужди.

Решено бе епитропът на манастира да бъде главен координатор на ремонтно-възстановителните работи, а контролът за изразходването на средствата да се осъществява от Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

В дискусията се включиха бившият министър-председател Димитър Попов, известни учени, експерти.

Президентът Първанов каза, че е свършена доста работа до момента. Държавата показа и доказа своя ангажимент, заяви той и добави, че е имал амбицията да не присъства формално като патрон на инициативата.

Президентът отбеляза, че не е напълно удовлетворен от постигнатното досега. Темповете на възстановяване на манастира изостават, те са по-бавни от разрушителните процеси, каза държавният глава.

Съвсем разбираемо е, че трябва да се разшири фронтът. Тръгнахме от Банското крило, но се оказа, че трябва да се ремонтират и други части на манастира. Иска ми се кампанията наистина да стане национална, подчерта Първанов и обяви, че трябва да се направи план за действие, като се види също кои са медийните партньори на начинанието.

Президентът предложи в скоро време да се осъществи среща в София на представители на инициативния комитет и манастирското братство с медиите, за да се популяризира и направи по-мащабна кампанията.

Готов съм с моя екип да подготвим конкретни решения, каза той. Първанов приветства инициативата на кметството на Банско, което е отделило 400 000 лева за възстановяването на Зографския манастир.

Кметът Краваров съобщи, че и други общини и кметства в страната са заявили готовност да участват с дарения.

Миналата година държавата е предоставила 2 милиона лева, а за тази година - два пъти повече средства, съобщи също кметът на Банско.

Президентът Първанов подчерта, че трябва да се работи за възстановяването на българската светиня в коректен и взаимно уважителен диалог с гръцките власти, в съгласие с манастирското братство и да се знае, че всеки лев е изразходван по предназначение - така, както са го правили банскалии и нашите предшественици в миналото.

Сега трябва да се очертаят конкретните дейности след одобрението на идейния проект и да се разпредели приоритено ресурсът, с който разполага инициативният комитет.

Много важно според държавния глава е наред с ремонтите и битовите проблеми да се направи необходимото за съхраняването на художествените ценности в манастира, за да не се допусне разрушаването и безвъзвратната загуба на част от това наследство.

Той изрази убеденост, че много наши сънародници ще подкрепят кампанията за възстановяването на българската Света обител в Атон.