Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение на Закона за радиото и телевизията, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

В аргументите си държавния глава подкрепя идеята на вносителите за икономии в бюджета на отделни органи и институции, но посочва, че с гласуваните промени не се постига желания ефект.

Остро Георги Първанов се противопоставя на промените по отношение на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Съветът за електронни медии няма проблеми с гъвкавостта и бързината, заявява президентът.

Подобренията трябва да доведат до по-голяма обективност при вземане на решения и недопускане на корупционни практики.
Прекомерното съкращаване на състава на регулаторния орган може да го постави в невъзможност да изпълнява предвидените в Закона за радиото и телевизията самостоятелни правомощия", се посочва в мотивите.

Възразявам срещу практиката да се правят персонални закони, които се отнасят до определени лица, продължава президентът и посочва като пример прекратяването на правомощията на членове на СЕМ със задна дата, след като влезе в сила ограничение за членовете на СЕМ да осъществяват повече от два последователни мандата", посочва Георги Първанов.

В една демократична и правова държава въвеждането на подобни нови ограничения би трябвало да се прилага занапред, а не към заварените случаи.

Само преди пет месеца - на 19 януари 2010 г., изпълнявайки изискванията на закона, назначих нов член на СЕМ, без да имам възможността да предвидя, че парламентарното мнозинство ще въведе нови изисквания за назначаване и ще ги приложи към заварения случай, припомнят още аргументите. Така по същество Народното събрание със закон прекратява действието на издадения от мен указ.

В аргументите се посочва още, че част от промените са в противоречие със съществуващото законодателство.
Това ново законодателно решение е конституционно оспоримо. Какъв е смисълът от мандати, ако всяко ново парламентарно мнозинство чрез подходящи изменения може да ги прекратява.

Не споделям практиката на често и прибързано изменение на законите. Това е третото изменение на Закона за радиото и телевизията за шест месеца. Като се отнасям с разбиране към загрижеността на парламентарното мнозинство за развитието на електронните медии и ускоряването процеса на цифровизация, не мога да не отбележа факта, че измененията на закона са твърде чести и издават липсата на ясна политика по отношение на този сектор, правят се „на парче" и са далеч от стандартите за предвидим законодателен процес.