На българската гора трябва да се гледа като на национален символ, заяви президентът Георги Първанов в Ямбол. Президентът присъства на регионално съвещание по проблемите за опазване и възстановяване на българската гора.

"Ако трябва да изброя петте символа на България, без колебание посочвам нашата гора. Тя е символ на българската идентичност", посочи държавният глава.
По думите му горският сектор има нужда не само от ясна стратегия, но и от действена управленска политика, чиито резултати могат да бъдат отчетени.

В годините на прехода този сектор е бил най-занемарен. Не са проведени реални ефективни действени реформи, не са вложени енергия, сила и кураж, за да се реализира подобна реформа, посочи още Първанов.

Според него реформата в горския сектор изисква Агенцията по горите да има достатъчна финансова стабилност. Президентът изрази надежда, че това ще бъде заложено в бюджета за следващата година.


Ямбол да бъде един от базовите региони на инициативата "Хубава си, моя горо", предложи също така президентът. В рамките на инициативата първо ще се възстановят горските сектори, най-тежко пострадали от пожарите.
Инициативата ще има за цел и превантивна дейност, в която пряк ангажимент да имат и гражданите.

Предстои централно й обсъждане, на базата на което ще се изработи и план за действие.