Въпреки застудяването първият щъркел вече пристигна в пловдивското село Белозем.

Най вероятно птицата е мъжка, защото мъжките обикновено се връщат първи в старото гнездо.

Счита се, че когато се установи, мъжкият започва да приканва към гнездото всички прелитащи наблизо женски щъркели, но в повечето случаи при него остава старата му партньорка. Това е така, защото щъркелите, както мъжките, така и женските, са особено привързани към гнездата си и имат уникална визуална памет за тяхното местонахождение.

Първият пристигнал щъркел в Белозем обаче може да да избира, защото на покрива на училището има цели 20 гнезда, съобщава радио Пловдив.
Това е и причината Белозем да бъде българското „Европейско село на белия щъркел" - една престижна титла, която немската фондация Евронатур присъжда на селата, приютили най-забележителните колонии на бял щъркел.

Като всяка година Белозем вече готви традиционния фестивал на Белия щъркел, а през 2010 г. по инициатива на Зелени Балкани в селото ще бъде открит и парк на щъркелите. Проектът за парка е финансиран от немски фондации по програмата "NatuRegio - Природозащита и регионално развитие в България и Румъния".

Още едно доказателство за пристигането на пролетта са и лястовичките, които бяха забелязани да кръжат край табелата на Защитена зона река Пясъчник. По-рано днес над същата река бе забелязано да прелита и ято от около 30 щъркела.