Университетската многопрофилна болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора е без отопление, а пациенти и персонал стоят на студено, съобщи БНР.

Причината са задължения на лечебното заведение към фирмата-доставчик на синьо гориво.

От "Овергаз" са потвърдили, че не подават към болницата газ за отопление, заради натрупаните задължения в размер на 100 хил. лв.

По думите им се водят преговори с министерството на здравоопазването, тъй като болницата се финансира от тях и се надяват другата седмица лечебното заведение да се разплати.

От "Овергаз" са категорични, че няма да възстановят газоподаването до изчистване на задълженията към тях.

Университетската болница в Стара Загора пред закриване заради дългове

Университетската болница в Стара Загора пред закриване заради дългове

Изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев обаче обясни, че парите за отопление за ноември са преведени.

Той отрича лечебното заведение да има стари задължения към фирмата освен за лихви по стари задължения.

Йовчев изтъкна, че миналата седмица болницата е превела авансово 47 хил.лв. за отопление за ноември, 7 хил.лв. за АГ-комплекса и 40 хил. лв. за големия корпус, детска клиника и инфекциозно отделение.

24 млн. лв. са задълженията на Университетската болница в Стара Загора

24 млн. лв. са задълженията на Университетската болница в Стара Загора

Лечебницата хем е на печалба, хем плаща стари дългове

Към момента пациентите в университетската болница са около 360, а температурата в стаите е от 18 до 20 градуса, по-ниска е в коридорите и общите помещения.

Според нормативните изисквания тези температури са достатъчни, а при необходимост се включват отоплителни уреди или климатици.

Последната голяма криза с отоплението в най-голямото лечебно заведение в областта беше през януари 2015 година. Тогава от дружеството доставчик на природен газ предупредиха, че спират парното заради натрупаните задължения от над 200 хил. лв.