Пчеларите излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните, съобщава БГНЕС. Тяхното недоволство е породено от ниските изкупни цени на меда.

По-рано днес протестни действия започнаха и служителите на НСИ, които настояват за увеличение на заплатите.

Те настояват държавата да намери механизми и финансови средства, за да подпомогне сектора. Според протестиращите властта няма желание за диалог, нито воля да реши проблемите в бранша.

Пчеларите са недоволни и от факта, че през изминалите три години не са получавали европейски субсидии. Това е вторият протест на бранша за последния месец.

БТА информира, че в протеста са участвали между 80 и 100 пчелари от София, Пловдив, Русе и Силистра.

"Търсим правата си като европейски граждани, като европейски земеделски производители на пчелни продукти, затова искаме европейското подпомагане, което ни се полага. Преди 3 години на държавата ни бяха отпуснати 30 млн. лева за "де минимис" - това е за лоши метеорологични условия и пазарни цени. В момента си търсим тези пари, които ни се полагат", коментира председателят на националното сдружение "Български свободни пчелари" Ясен Янев, цитиран от агенцията. По думите му дотук от държавата са получили 23 лева и то на вноски по 10, по 5, по 2 лева. "С тези пари не можем да си покрием елементарните разноски, камо ли да оцелеем", алармира Янев.

Пчеларите се стягат за национален протест

Пчеларите се стягат за национален протест

Те настояват за помощ от държавата

Пчеларите настояват също да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания за проверка дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Според Янев в момента такива изследвания се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Министерство на земеделието - враг на българските пчелари", "Bee killers! You are the killers of the future!". След кратка демонстрация на служебния вход на аграрното министерство те бяха приети за среща с министър Кирил Вътев.

По-късно от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха, че по време на срещата Вътев е заявил пред пчеларите, че тази година те ще бъдат подпомогнати по de minimis заедно с останалите животновъди и сектор "Растениевъдство", като средствата от националния бюджет ще бъдат насочени приоритетно към най-малките земеделски производители. Подпомагането от общо 47,5 млн. лв. е заложено в меморандума, подписан между земеделски производители и правителството на 20 септември. На срещата пчеларите са информирани, че помощта ще бъде разпределена по равно между секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство", включително и пчеларството, като предстои да бъде разработена методика за разпределението на средствата.

Зам.-министър Деян Стратев е представил пред пчеларите със законодателните приоритети на МЗХ и обсъди с тях въпроси, свързани с анализа на риска по хранителната верига. Фермерите са били запознати и с данни на отдел "Агростатистика" при министерстворо, според които за последните пет години, до 2022 година, в страната се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона пчелен мед, а износът варира между 10 и 12 хил. т. Вносът от държави от ЕС и от трети страни и е между 1642 до 5027 т, като миналата година най-много мед е внесен от Полша, Гърция и Украйна и Турция. Обсъдена е и темата за лабораторните анализи на пчелния мед.

Йотова изключва един меморандум да реши проблемите на земеделците

Йотова изключва един меморандум да реши проблемите на земеделците

Вицепрезидентът очаква следващите стъпки на управляващите в помощ на бранша