Българската асоциация по рециклиране (БАР) ни дава пет съвета как да бъдем по разумни в образуването на отпадъци за Коледа.

Тя посочва, че според проучвания Великобритания и Австралия създават 30% повече отпадъци от обикновено през празничния сезон. По същия начин в САЩ общото потребление на пластмасови опаковки се увеличава над 125 000 тона през зимните ваканции, а в Южна Африка битовите отпадъци се увеличават с до 25%.

Изпратете екологични картички

От БАР съветват да изпращаме празнични картички с нулево въздействие върху околната среда - електронни или екологични.

Преосмислете декорациите за дома

Препоръчително е празничните декорации трябва да са изработени от месинг, стъкло или естествени материали, като дърво и други растения, и да се избягват направените от пластмаса.

Вместо да купувате нови декорации, домашните могат да бъдат също толкова добри и ако се използват подходящите материали, могат лесно да бъдат рециклирани, посочват от БАР, давайки пример с хартиени фенери, играчки и украси от рециклируема хартия.

Съзнателно избягванена пластмасовите отпадъци

От Асоциацията посочват, че трябва да се избягва закупуването на новогодишни попърски партита и пластмасови подаръци, за да се намали въглеродният отпечатък.

Преосмисляне на подаръка

Според БАР все по по-популярни стават подаръците като ваучер за почивните дни или уникално преживяване, които са предпочитани пред опакованите подаръци. Вместо да купувате на някого най-новия парфюм като подарък, потърсете бутилки за парфюми за многократно зареждане или ги почерпете със спа и уелнес изживяване, готварски клас или членство в художествена галерия, съветват те.

Тези, които искат да закупят физически подаръци, могат да търсят устойчиви и екологични такива.

Избор на подходяща опаковъчна хартия

Повечето опаковъчни ролки с хартия съдържат елементи, които не могат да бъдат рециклирани. Купувачите могат да търсят рециклируеми и устойчиви опции, като плат, кафява хартия или тъкан. Само в Австралия 8000 тона опаковъчна хартия се използва всяка Коледа, което е еквивалент на 50 000 дървета, изтъкват от БАР.