Точно 98 години след подписването на Ньойския договор на 27 ноември в Централния военен клуб военно-патриотични организации се събраха за дискусия на тема: "Съвременният патриотизъм и Европа". Това съобщиха от сайта "Един завет".

В основата на събитието са Съюзът на Възпитаниците на Военните на Н. В. Училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство съвместно с Младежкия консервативен клуб (МКК) и с подкрепата на Дясна платформа "Мисъль".

Лектори бяха Тончо Краевски - член на МКК, Петър Николов - зам.-министър на образованието и науката, д-р Милен Врабевски - председател на фондация "Българска памет", Борис Станимиров - председател на Клуб "Един завет" към Съюза.

Според Тончо Краевски национализмите на 21 век не са като тези от 20-ти. Ако преди сто години германския и френския национализъм са били врагове, то днес те се солидаризират. Това е така, защото днес те виждат "другия" не в лицето на съседите си европейци, а в това на неевропейците.

Днешният национализъм е различен, той не е революционен, а контрареволюционен. И от солидарността между националните движение може да израсне истинска европейска идентиченост, смята Краевски.

Петър Николов смята, че Европа не започва с Обединението за въглища и стомана. Европа е Св. Св. Кирил и Методий, Шекспир, Сервантес, Гьоте, Бах, Моцарт, Бетовен. Европа - това са университетите.
Европа - това са църквите с кръстове върху тях, а не със заличени такива, за да не засегнем нечии чувства, каза Николов.

Д-р Милен Врабевски смята, че патриотизмът трябва да е ефективен. Патриотизмът може и трябва да бъде евроинтеграция и интеграция на българските общности зад граница.

Борис Станимиров от своя страна заяви, че европейският патриотизъм може да го има само, ако той естествено надгражда и ако увенчава и събира 27-те патриотизма, като създава у европейците чувство за принадлежност към споделена история, към вековните ценности на християнството, родили хуманизма, идеята за ценността на човешкия живот, човешките права, свободата и демокрацията.

По думите му всички тези идеи са родени от Европа и в Европа, родени са в катедралите на Европа, в университетите на Европа и по бойните поля на Европа, покълнали са от кръвта на дедите на днешните европейци и затова са достойни да ни обединят днес.