По БНР няма да бъде излъчено интервюто с руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, както бе планирано за днес. Това стана ясно от фейсбук публикация на радиоводещия Петър Волгин.

Програмният съвет на Българското национално радио е забранил излъчването.

След публикуване на програмата за събота на "Политически некоректно" с името на Елеонора Митрофанова последва силна обществена реакция. Такава дойде и с позиция на украинското посолство у нас.

От БНР потвърдиха, че интервюто е било записано вчера, петък, и няма да бъде излъчвано на живо. Това е направено поради опасения от протести и демонстрации.

Според радиоводещия обаче не личността и ролята на Митрофанова и страната, която представлява тя, е водеща в решението за сваляне от ефир на интервюто. Според него намесата на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски е решаващ и водещ фактор за това.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?", пише тази сутрин Волгин.

Председателят на ПГ на ДПС действително разпространи своя позиция по повод изявата на Елеонора Митрофанова.

И посолството на Руската федерация у нас изразява разочарованието си от свалянето на интервюто на посланика Елеонора Митрофанова.

"На фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване на собственото мнение решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование", се казва в позиция на фейсбук страницата на посолството у нас. Изказва се и убеденост, че колкото по-силна е цензурата, толкова по-голямо ще е търсенето на алтернативно мнение и истина за случващото се в Русия и света.

Вчера Петър Волгин коментира позицията на Делян Пеевски далеч по-снизходително, но в типичния си стил, след като обяви, че украинският посланик Олеся Олешчук е отказала категорично покана да му гостува.

"А сега за господин Пеевски. Струва ми се, че общувайки постоянно с господата Христо Иванов, Кирил Петков и Бойко Борисов, той доста се е объркал. Понеже тези господа явно изпълняват всичките му капризи, сега е решил, че всички български граждани трябва да правят същото. Ами не, г-н Пеевски, много, ама много силно бъркате. ПП, ДБ и ГЕРБ може да са ви бащиния, може да ви следват като кученца с подвити опашки, но БНР със сигурност не влиза в това стадо. Нито депутат, нито министър, нито премиер може да разпорежда на Националното радио какво да излъчва и какво не. За това какво ще се излъчва по радиото решават работещите в него.

И накрай съвсем приятелски съвет Ви давам, г-н Пеевски. Можете да продължавате да се гаврите колкото си искате с вашите коалиционни партньори. Но не правете повече грешката да се опитвате да се правите на началник в Радиото. Всеки, който е поел по този път, после горко се е каял за действията си."