Посолството на Украйна у нас обвини Българското национално радио в грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката.

Повод за това се превърна анонс на предаването "Политическо некоректно" по БНР, в което ще гостува руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремълския режим ще гостува в предаването.

"Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим", изтъкват от украинското посолство.

От там са категорични, че предоставяне на медийни изяви на посланика на Русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агресия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят.

Граждани защитиха Волгин, който се чувства пред уволнение

Граждани защитиха Волгин, който се чувства пред уволнение

Причина за това е жалба, подадена в СЕМ от депутати от "Демократична България"

Посолството на Украйна заявява, че "няма да се възползва от правото на отговор, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за друга гледна точка или алтернативно мнение".

Украинското посолството е изпратило официално обръщение до Народното Събрание и отговорните институции в България, с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етически стандарти от страна на предаването на "Политически некоректно" в БНР, което "работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация".

В позицията си посочват още, че Посолството на Украйна е получило покана за гостуване в "това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово".

Русия даде две седмици на кореспондента на БНР да напусне страната

Русия даде две седмици на кореспондента на БНР да напусне страната

Ангел Григоров официално върна акредитационните си документи в руското МВнР