Скандал в петричкия храм "Света Богородица" стана на Неделя Месопустна, съобщи bTV.

В защита на досегашния си свещеник миряни влязоха дори в ръкопашна схватка със свещеници. Повод за недоволството на хората бе изненадващото отстраняването на досегашния епархийски наместник отец Ангел Кочев. Жители на Петрич дойдоха в черквата "Света Богородица", за да се противопоставят на въвеждането на новия свещеник в нея.

Петричани си искат свещеника

Петричани си искат свещеника

Миряни от Петрич протестират срещу отстраняване на свещеник Ангел Кочев

Стотици миряни се събраха на протест и влязоха в храма с викове. По време на богослужението те възгласяха: "Недостоен" за поставения им нов свещеник. Миряните осуетиха опита на новия архиерейски наместник да отслужи литургията и поискаха да бъде върнат старият им духовен водач. 

Хората настояват Неврокопската митрополия да преосмисли решението си. Те искат отец Ангел Кочев да бъде върнат на служба в храма. Свещеникът беше отстранен от Петрич заради преклонната си възраст и беше преместен на служба в храма в село Ръждак.

Петричани първоначално искаха да бойкотират влизането в храма и за това се събраха в двора на черквата. След като разбраха, че отец Павел служи официално като архиерейски наместник, те влязоха в черквата и се опитаха да осуетят службата.

По информация на БНР имаше опит и за физическа разправа с духовници. Вторият изход откъм олтара беше блокиран с пейки.

Когато игуменът на Роженския манастир отец Епифаний, се опита да прочете отвореното писмо от митрополит Серафим за случая, протестиращите възгласяха неодобрението си за новия свещеник и не чуха писмото.

Жителите на Петрич продължиха да събират подписка с искане отец Ангел Кочев да се върне на служба в централния храм на града.