Първите две интернет страници от новата дигитална колекция с документи представи Агенция "Държавни архиви" днес. Те са посветени на две значими личности в българската история - Константин Стоилов и Гоце Делчев. Първият сайт популяризира видния български политик и дипломат от втората половина на XIX в. Стоилов е бил асистент на княз Батенберг и създател на Народната партия и министър-председател (1894-1899).

Чрез публикуваните документални свидетелства се илюстрира огромното му значение за развитието на страната в икономически и външнополитически план, както и достойното мястото, което тя заема в Европа.

Става дума за уникален фонд - 600K. Дарен е и цял фонд за сина на Стоилов.

Вторият сайт показва документални детайли от революционната дейност на Гоце Делчев.

Става дума за някои от снимките на Гоце Делчев, които са неизвестни, също са показани и негови писма.

На трето място се показва пълен опис на старопечатни книги - над 1000 заглавия, намиращи се в различни териториални звена - сега онлайн и достъпни за всички. Сред тях Паметната книга за известния философ и поет Пенчо Славейков, изработена през 1940 г. от Българското академично дружество "Пенчо Славейков". Тя е подготвена за тържествата в чест на Пенчо Славейков, организирани от дружеството в Брунате (Италия), в рамките на които е открита първата паметна плоча за поета върху фасадата на хотел "Белависта", където поетът завършва жизнения си път през 1912 г. Книгата съдържа пожелания и подписи както на участниците в тържествата на 24 май 1940 г., така и на редица посетители на "Белависта" и поклонници - българи и италианци, за времето от 1940 до 1944 г.

Подготвя се и голям фонд от над 2000 заглавия. Има и част от фонда на Михаил Арнаудов. Добавени са и допълнителните постъпления към фондовете на политиците Г. М. Димитров и Иван Михайлов (Ванче), художника Иван Газдов, поета Младен Исаев и скулптора Светлин Русев, както и новопостъпилия семеен фонд на Дянко и Младена Сотирови - представители на българската емиграция в Лондон и журналисти в радио "Свободна Европа".

Поводът за публичността на новите постъпления в Агенция "Архиви" е Денят на българските архивисти. Специалните описания ни разказа директорът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев. Всичко може да се разглежда вече на адрес - http://archives.bg/.