Някои от платформите за хора в инвалидни колички в подлезите във Варна не работят, съобщи БНТ. Така хората с двигателни увреждания не можели да се придвижват самостоятелното в града.

От фирмата, която ги поддържа, твърдят, че съоръженията аварират, защото се чупят от вандали и се извършват кражби. Процедурата по ремонт пък била тромава и можело да мине месец, докато се отстранят щетите и платформата заработи отново.

Общо 45 платформи бяха монтирани в пешеходните подлези по проекта за Интегриран градски транспорт във Варна. Повечето от съоръженията обаче са неизползваеми заради честите повреди.

Хората с увреждания са разочаровани от бездействието на институциите за решаване на проблемите им.

Обретен Михов от Дружество на хора с увреждания "Бриз" заявява, че фирмата, която поддържа не си върши работата, а за това получава всеки месец пари.

Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура" към община Варна обяснява, че за платформа, която не работи 5 дни, не се заплаща месечна такса.

След като се установи, че платформата е повредена, минават застрахователите, които правят опис на щетите и едва след като са изпълнени административните изисквания, може да започне ремонтът, допълва той.

От фирмата, която поддържа платформите твърдят, че в повечето случаи цялата процедура по ремонта отнема 20 дни.

При авария на някоя от платформите може да се подаде сигнал в общината, но връзката с посочения номер е трудна.

Платформите могат да се използват и от трудноподвижни хора и от майки с детски колички.

Проверки на платформите в подлезите се правели редовно от фирмата, която ги поддържа заедно с представители на Общината.

Ежеседмично извършваме проверка относно състоянието на самите платформи. При наличие на повреда, веднага фирмата, която ги поддържа, предприема действия по ремонта им, заявява Тихомир Тимов. 

Обмисля се да бъдат поставени камери до подлезите, които да следят за вандалски набези и кражби.