Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. представи основаната от него фондация "Решения за бъдещето" с три ключови за него думи - мир, образование, иновации.

По думите му те са каузата, която е изповядвал и по времето на своя мандат като държавен глава. Фондацията си Плевнелиев възприема като отражение на това, което той самият е бил като президент. С нея той обеща да продължи да гледа напред заедно с България и да дава решения.

"Няма да спестим слабостите и проблемите в държавата, но ще търсим заедно решенията", категоричен бе Плевнелиев. Той посочи, че ще продължи да бъде патрон на иновационната екосистема в България, както и на индустриите, свързани с аутсорсинга, автомобилостроенето и ИКТ технологиите.

Плевнелиев разкритикува Румен Радев, че разделя, а не интегрира

Плевнелиев разкритикува Румен Радев, че разделя, а не интегрира

Притеснен е от първите грешки на президентската институция

Плевнелиев заяви, че вече е член на Трилателната комисия и гласът на България ще се чува по-силно.

Припомняме по време на посещението си в САЩ Росен Плевнелиев се срещна с дипломат номер 1 в щатите Хенри Кисинджър. За членството си, Плевнелиев уточни, че референциите дошли от Херман Ван Ромпой и Жан-Клод Трише.

Той обяви, че ще продължи с активната си външнополитическа програма и действия на международната сцена с основаната фондация. "Фондацията си поставя амбициозната цел да бъде полезна, да работи за перспективата на младите", заяви Плевнелиев.

Този офис е отворен за всички, настоя Плевнелиев. Така първото споразумение, което той като председател подписал е това с Фондация "Българска памет". Плевнелиев се ангажира с активна работа с българската диаспора от Молдова, Украйна, Западните покрайнини, Албания.

Събраните средства по сметките на фондацията ще се разходват за проекти. По думите му фондацията ще работи с правителството, институциите, неправителствени организации и ще дава решения за прогрес, за развитие, за мир, образование и иновации.

Плевнелиев каза още, че след като е получил най-високото отличие Приятел на Израел, предстои в Тел Авив на централно място да бъде поставен паметник близнак на Софийския паметник на спасението.