Притеснен съм от първите грешки, които президентската институция допусна. Това каза по време на пресконференция Росен Плевнелиев, държавен глава в периода 2012-2017 г.
На събитието президентът Плевнелиев представи целите и дейността на създадената от него фондация "Решения за бъдещето".

"Продължавам да декларирам категорична подкрепа за президента Радев, въпреки че в тези три месеца той не се е обадил и не ме е потърсил за съвет. Продължавам да го подкрепям, защото искам българската президентска институция да успее", каза Плевнелиев, изразявайки притеснението си от вече допуснатите грешки.

Според него най-голямата от грешките на президентската институция, ръководена от Румен Радев, е идеята за ограничаване на изборните права на българските граждани.

Това безспорно, според Плевнелиев, ще създаде голям проблем на българския президент и може да прерасне и в стратегическа грешка.

"Не отива на българския държавен глава да разделя, той трябва да интегрира", заяви Плевнелиев. По думите му не подхожда на президентската институция да ограничава конституционни права на български граждани.

Плевнелиев коментира още, че първо си помислил, че това е някакво неразбирателство между институциите, но след публичното обръщение на държавния глава, подозренията му се разсеяли.

"Аз най-отговорно заявявам, че това е грешка на държавния глава, която се надявам той да коригира. В своето обръщение към народа той защити тезата, че трябва да се обърне внимание на защитата на националния суверенитет чрез идеята за уседналост", посочи Плевнелиев.

Росен Плевнелиев не пропусна да разкритикува и изтъкнатия в речта на Радев аргумент за влияние на чужда държава по време на изборите у нас.

"Когато говорим за влиянието на една държава, трябва да си даваме сметка, че не една, а повече държави се опитват да влияят на изборния процес", посочи той.

По думите му преди всичко трябва да се насочат прожекторите към Русия. "Нека никога да не забравяме, че Русия инициира най-мащабната кибератака в ден на избори в България. Аз бях единственият политик, който говореше по тази тема. Продължавам да отстоявам тезата, че това, което се случи в САЩ, се случи и в България", коментира Плевнелиев и визира - хакерските групи с ясно идентифициран източник, които се опитаха да атакуват ЦИК, президентството, сайта на други институции през 2015 г.

Той посъветва Радев първите му срещи в чужбина да са с българските общности там. По думите му именно те изграждат училища, детски градини, обичат родината си и на тях трябва да се дават повече права.

Относно работата на служебното правителство Плевнелиев изтъкна, че то е допуснало действия - неуспешни и грешни. "Тепърва ще даваме оценката. Случилото се в МРРБ за мен е скандал от мащаба на "Братко - Батко". За мен то ще има сериозни последствия за България, коментира Плевнелиев.

В МОСВ, МЗХ - структурни и важни министерства от гледна точка на европейската солидарност, Росен Плевнелиев също не е видял стъпки напред.

Той припомни и че обикновено служебните правителства са оставали в историята, освен с организирането на изборите, и с по-ефективна служба за нацията и опит да постигнат нещо голямо, Плевнелиев не скри, че трудно може да открои такова постижение днес.

По думите му чистките в министерствата и сред областни управители са били абсолютно ненужни. "На едно служебно правителство му отива да е надпартийно, а не да обслужва амбициите на една политическа партия", категоричен бе той.

"Президентът Радев остави у нас впечатлението, че имаше постоянен и прекомерен натиск над служебното правителство. Това не бива да бъде така, разбира се, аз се надявам да бъдат извадени изводи", посочи още Плевнелиев. Той припомни, че силата на една демократична държава не е в една институция, която налага на всички останали своята воля, и изтъкна, че президентската институция е силна само тогава, когато осигурява силен баланс в една държава.

Плевнелиев пожелава пълен мандат на това правителство и това Народното събрание. "Радвам се на тона, който бе зададен в ден първи", каза той, въпреки че не скри, че очаква за Борисов да е много по-тежко.

Правителството може да изкара пълния мандат, прогнозира Трайчо Трайков

Правителството може да изкара пълния мандат, прогнозира Трайчо Трайков

Спешно да видим условията за търговия с Газпром, препоръча бившият енергиен министър

Плевнелиев адмирира сегашните усилия на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, да се работи по четири годишен план, с ясна коалиционна формула. "Аз съм оптимист, че българската демокрация може да бъде обогатена", посочи Плевнелиев, визирайки и положителното въздействие на една силна опозиция в 44-то Народно събрание. Държавният глава до 2017 г. очаква публичност на управленската програма, която бъде договорена.

Относно възможно крайно поведение от страна на патриотите, Плевнелиев не скри, че има притеснения. Той припомни, че в петте години на президентския си мандат многократно е посочвал проблема за разликите между патриотизъм и национализъм. Той не скри, че очаква българските националисти да покажат, че могат да бъдат умерени и прогнозируеми патриоти, с което да се обогати европейския демократичен проект.

Плевнелиев каза още, че модернизацията на Българската армия е критично забавена в някои сектори. "Българската армия е част от патриотизма на българския народ", посочи Плевнелиев и изтъкна, че армията винаги заставала на страната на народа си, а българската държава е голям длъжник на българската армия. Той припомни, че очаква тази година да се закупят необходимите самолети, да се отделят парите за военноморските и сухопътните сили, които по думите му са гръбнакът на армията.

Относно НАТО, Плевнелиев отбеляза, че България днес е по-спокойна, най-малкото защото има планове за реакция при кризи, сили за свръхбързо реагиране, както и щаб на НАТО.

Бригаден генерал Стоян Генков става началник на щаб на НАТО в Скопие

Бригаден генерал Стоян Генков става началник на щаб на НАТО в Скопие

Tой ще замени на поста бригаден генерал Джон Дюранс

"За мен е повече от ясно, че е имало външно мотивиране да се спрат тези действия на българския държавен глава и държавност, но ние успяхме. Щаб на НАТО в България има", категоричен бе Плевнелиев.

По думите му Алиансът е нашата най-голяма гаранция за сигурност и призова да не се срамуваме, а да инвестираме в боеспособностите на българската армия заради нашата репутация и нашето добро име.