Ще има правителство и то ще бъде стабилно. Това прогнозира пред bTV Трайчо Трайков - бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов", бивш кандидат-президент и кандидат-депутат от Нова Република.

"Не виждам голям проблем това правителство да изкара пълния мандат. От формата и вътрешното сцепление зависи как ще отиграват проблемите. Няма причини това правителство да не работи дълго време", каза Трайков.

„Газпром” увеличи с близо 20% доставките си на газ за България

„Газпром” увеличи с близо 20% доставките си на газ за България

През месец март

Според него извън страната ни до края на годината трябва да се вземе важното решение за бъдещето на Европа до 2025 година. Подобно решение ще предопредели много неща, подчерта той.

"За мен успехът е, ако имаме възможност чрез парламентарните механизми да влияем върху важните неща", каза Трайков и даде пример за първото спешно нещо, което трябва да решат управляващите - условията за търговия с Газпром. "Там часовникът цъка и след седмици трябва да имаме позиция - кой я контролира, какво правим", заяви бившият енергиен министър.

КЗК обясни, че ценовият паралeлизъм не е картел

КЗК обясни, че ценовият паралeлизъм не е картел

По-малките следват цените на лидера

Той определи позицията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че няма картел при определяне на цените на горивата като подигравка. "Видяха, че няма кой да ги контролира от парламента. От самата комисия преди време представиха мейли, в които служители на компанията си го казваха ачик-ачик", даде пример с предишно решение на КЗК, според което имаше картел в горивния сектор.

КЗК с безспорни доказателства за картела между бензиностанциите

КЗК с безспорни доказателства за картела между бензиностанциите

Санкции ще има, закани се шефът Юлия Ненкова

Трайков напомни, че вдругиден изтича крайният срок на дело във ВАС срещу отказа да представят информация за капацитетите и собствеността в горивните складове. Всеки литър бензин трябва да мине през акцизен склад. От собственика зависи каква такса ще му вземе. Собствеността на тези складове влияе върху цените на горивата. През 2011 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков я е дал информацията, счел е, че това не е тайна, даде пример Трайков.

За разлика от тогава, сега дори от прокуратурата са пледирали да не се дава информацията. "На хората им е смешно с този ценови паралелизъм, битката ще водим извън парламента", зарече се Трайчо Трайков по отношение на становището на КЗК.

Като предстоящо важно събитие Трайков определи и предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

Относно изтеклата стенограма, в която се водят преговори за създаване на нов политически проект, Трайков каза, че който прочете стенограмата, ще има какво да научи. "Не съм го чел, нашите срещи са много дълги. Видях, че са откъси от стенограмите. Това са разговори на интелигентни, възпитани хора, какво могат те да направят. Ние трябва да направим партия на справедливостта", каза Трайков.

В Разговора на тази стенограма участват Радан Кънев, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Мартин Димитров, Петър Славов, Антоанета Цонева, Светослав Малинов, Гроздан Караджов, Иван Бедров, Константин Павлов-Комитата, Нойзи, Магдалена Малеева, Велислав Минеков, Емил Мачиков, Александрина Пендачанска.

Моите разбирания са десни, задачите са пред по-голяма общност. Над 100 хил. от моите гласове са на хора, които преди това не са гласували за РБ, допълни той.

Трайков се определи като човек от демократична прореформистка общност, в която влизат Нова република, Да България. Тези формации трябва да работят в една писта. Прореформистката, но демократична формация трябва да работи заедно с другите. Трябва да започне с признаване на грешките, каза Трайчо Трайков.

В началото на разговора бе излъчен репортаж с пребит в дома си от крадци 80-годишен мъж. След като е изписан от болницата с множество наранявания, човекът се върнал в своя дом и разказа как дни преди нападението обирджиите го изнудвали за пари. При взломното влизане в дома му и нападението над него са му взели около 100 лева.

В коментар на репортажа Трайчо Трайков каза, че това е липсата на способност на държавата да бъде ефективна и да налага справедливост. Проблемите със сигурността на гражданите са очевидни. Толкова много се краде, че не остава за пенсии. Решението е очевидно, трябва смелост и компетентност, каза Трайков.