340 хиляди лева са инвестирани до този момент в археологическите проучвания площада при "Св. Неделя". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на резултатите от проучванията на емблематичното място от ръководителят на археологическия екип д-р Весела Кацарова.

Фандъкова посочи, че предстои след като приключат проучванията, площадът да бъде обособен като пешеходно пространство. В тази връзка задачата на главния архитект също е много голяма и важна, посочи Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че задачата след приключването на разкопките е изключително амбициозна. Предстои паркингът при църквата "Св. Неделя" да бъде върнат обратно на пешеходците. По думите му ключов е въпросът с правилното експониране на археологията и обвръзката с това, което е представено на площад "Независимост". "Експонирането на археологията е много сложна задача.", категоричен бе Здравков. 

Арх. Здравков коментира и че в момента продължава дебатът в комисиите на Столичен общински съвет как да бъде превърната ул. "Георг Вашингтон" в пешеходна улица. По думите му на 10-ти октомври ще бъде обявено заданието за по-нататъшното оформлението на градската среда.

Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на столична община, заяви, че предстои броят на туристите в София да се доближи и да се изравни с броя на населението, подобно на Будапеща. Очаква се туристите да надвишат два или три пъти повече от броя на населението в бъдеще. Чобанов изтъкна още, че за първи път в идеалния център на София откриваме следи от праисторията.

Снимка 314530

Източник: БГНЕС

Д-р Весела Кацарова изтъкна, че проучванията на обекта са продължили в рамките на три години. Открита е сградата на градският съвет на Сердика или тогавашната община, а относно сграда под църквата Света Неделя, д-р Кацарова изтъкна, че сградата е съществувала от втората половина на втори почти до края на 6-ти век. Голямото помещение на сградата е унищожено от вкопаването на жилище от 15-ти 16-ти век. "Обектът ни може да представи материали за човешкото присъствие от 7 000 години", заяви д-р Кацарова.

Открити са още глинени пулчета за игра, метални предмети - част от метални съдове. Относно заглавието, че е открита монетарницата на Сердика - д-р Кацарова бе лаконична. По думите ѝ фактите сочат, че в Сердика е функционирала държавна монетарница, която да сече монети с позволението на император.

Снимка 314527

Източник: БГНЕС

Много интересен факт е този, че има засвидетелствани подобни материали в разкопките през 80-те години - слепени монети - ядра за монети, а глинените духала са използвани за разпалване на огън. "Дали става въпрос за монетарница е трудно да се каже, защото изследването на тези материали ще продължи", заяви тя. Така например достатъчно смущаващ бил фактът, че монетарницата е в центъра на града, а не изнесена извън рамките на укрепената площ.

Снимка 314531

Източник: БГНЕС