Процесът по предоставяне на 5G честотите у нас вече е на доста напреднал етап и поетапно ще започнат да се появяват съоръжения и услуги от пето поколение.

Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Иван Димитров пред БНР.

Той поясни, че институцията има ангажимент да информира широката общественост какво е 5G и какво предстои да се случва в развитието на мрежите от това поколение.

По думите му недостатъчната информираност провокира решения като това на Общински съвет Мездра, с което се налага забрана на мрежите от пето поколение.

"Смятам, че местното самоуправление си има своите правомощия и възможност да взима решения, така че по-скоро не бих коментирал тези решения от гледна точка на местното самоуправление. Но нещо друго прави впечатление, че мотивите и аргументите за подобни решения, не само в Мездра, са, че информираността на населените е недостатъчна и това провокира необходимостта да се отбележат и да се създадат такива решения. Усилието и на други органи на местно самоуправление, и на КРС е да създадем малко по-добра информираност или поне достатъчна, за да намалим броя такива решения", обясни председателят на КРС.

Втора община наложи мораториум върху 5G

Втора община наложи мораториум върху 5G

Решението бе взето от местния парламент на последното за 2020 г. заседание

По повод опасенията на жители на Мездра, че липсва яснота доколко безвредна е технологията, Димитров поясни, че преди да бъде внедрена всяка една технология се подлага на прецизно тестване.

"В тази посока 2020 година Международната комисия от защита на нейонизираща радиация публикува нови препоръки, които доразвиват вече съществуващите за излъчване на устройства за мобилни мрежи от пето поколение. Тези насоки потвърждават целесъобразността на съществуващите ограничения за излагане на електромагнитни полета с малки промени на методите за измерване и пределните нива за защита. Също така може да се каже, че мрежите от пето поколение използват по-малки клетки с доста по-ниски нива на мощност. Нивото на излагане на електромагнитните полета ще е по-ниско в сравнение с това на съществуващите мрежи, които и в момента са в експлоатация, и при разгръщането на мрежи от пето поколение общото излагане на електромагнитни полета ще бъде сравнимо или доста под международните и европейски нива, определени като безопасни за здравето", коментира Димитров.

Община Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Община Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Заради подписка на местни граждани

По думите му самата технология предполага по-малко и по-пестеливо излъчване и облъчване.

Важно е да се отбележи, че максималните граници и допустимите електромагнитни полета и условията за защита на населението в България са много по-рестриктнивни от тези в препоръките на ЕС и те се спазват достатъчно стриктно, наблюдават се от няколко институции", допълни председателят на КРС.

Работи се активно по създаване на стандарт, който да се прилага при изграждането и използването на мрежи от пето поколение, обясни още Иван Димитров.

Припомняме, че Балчик стана първият град у нас, който забрани изграждането 5G мрежата. Причина за това решение бе подписка, в която бяха включили 183-ма граждани, които настояваха за блокирането на 5G мрежите заради опасения около техния ефект върху здравето. Темата за 5G става все по-актуална с навлизането на мрежите от ново поколение. В България имаше и национална подписка против въвеждането им в страната.