След 00 ч. в полунощ е пикът на травмите от пиратки в болница "Пирогов". Последните години обаче се забелязва позитивна тенденция на по-малко травматизъм. Това заяви пред бТВ д-р Людмил Симеонов, директор на клиниката по хирургия на ръката в "Пирогов".

По думите му най-тежките повреди, предизвикани от пиротехнически средства, са на очите, ушите, има и изгаряния по откритите части на кожата.

Д-р Симеонов коментира още, че зависи от взрива - най малки са травмите от достъпните пиратки - изгаряния, разкъсни рани в областта на пръстите.

При инцидент лекарят съветва нараненото място да се измие веднага на течаща вода, да се превърже и да се потърси най-близкият работещ кабинет, клиниката в "Пирогов" работи 24 ч.

Симеонов посочи, че всички пиротехнически средства са опасни. Ако няма контрол - дори бенгалският огън е опасен. Той съветва да не се дават такива средства на деца изобщо. В клиниката по хирургия в Пирогов е направен средностатистически образ на пострадал от пиратка - мъж между 30-45 г., много рядко ранените са жени.

Спестете пиратките и ужаса на животните по празниците

Спестете пиратките и ужаса на животните по празниците

"Четири лапи" започва кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях"