Фондация "Четири лапи" призовава за отговорно честване на празниците без фойерверки.

Тази зима международната организация за защита на животните започва кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях".

От "Четири лапи" подчертават, че Нова година за хората е нов стрес за животните заради зарята и пиратките, които представляват сериозна опасност за тях.

Те посочват, че всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Признаците, по които може да бъде разпозната тревожната реакция на животните, са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне.

При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци.

Опазете домашните си любимци от празничния стрес

Опазете домашните си любимци от празничния стрес

Заради пиратките и фойерверките

Бездомните животни също са изложени на риск, могат да проявят нетипично за тях поведение и подплашени от силния пукот, да попаднат в опасност, да излязат на пътното платно, където да загубят живота си или да станат предпоставка за произшествие. Стресът, който животните преживяват може да отключи трайни психични проблеми, посочва д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към фондацията.

За животните звуците от фойерверки са реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено животните изпадат в неутешима паника, подчертават от "Четири лапи".

Те поясняват, че кампанията цели да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците.

"Красивото за нас е ужасяващо за тях" илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки, докато ние празнуваме, посочват от организацията и допълват, че за да предпазим домашните си любимци и бездомните животни, трябва да заменим зарята или пиратките с по-малко опасен начин на посрещане на празника.

Всеки може да подкрепи кампанията на фондацията, като се включи в разговора, започнат с помощта на популярни личности с отношение към животните в Instagram като използва хаштага #SoundOff и специално създадения гиф със същото име в социалните мрежи. Всички, които се разпознават в каузата на "Четири лапи", могат също и да добавят специално разработената рамка към профилната си снимка във Фейсбук.

Домашният любимец не бяга от вас, а от пиратките и фойерверките

Домашният любимец не бяга от вас, а от пиратките и фойерверките

Около Нова година има най-много изгубени домашни кучета