Почина актьорът Николай Узунов на 73-годишна възраст, съобщиха негови колеги в социалната мрежа Фейсбук.

Участвал е в сериала "На всеки километър", както и филмите "Зарево над Драва", "Автостоп", "Един снимачен ден", Иконостасът", "Шведски крале", "Отклонение" и др. Дълги години работеше в Младежкия театър "Николай Бинев".

Николай Узунов е роден е в град Чирпан на 30 октомври 1945 г. През 1968 г. завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

Узунов е участвал и във филма "Кратко слънце" заедно с Антон Горчев по сценарий на Станислав Стратиев.

В едно свое интервю пред вестник "Дума" Николай Узунов бе категоричен, че основната нишка в живота на човека е семейството. "И на тази база да градиш нещата. Днес интелигенцията е завряна в... ъгъла. Когато има тоталитарна власт, културата винаги е на върха. Това го има и в годините на Средновековието", каза тогава Узунов.

Той припомни думите на режисьора Леон Даниел, че трябва да се прави разлика между простота, простащина и простотия. Простотата е движение напред, простащината е вид лоша проява, а простотията е даденост. Всъщност простотията е простотия. Тя влачи до дупка. Това важи за културата, образованието, за целия живот, категоричен бе Узунов.