Почина режисьорът проф. Снежина Танковска, съобщиха от Народен театър "Иван Вазов", където над 16 години се играе пиесата на Ерик Еманюел Шмит "Господин Ибрахим и цветята на Корана", режисирана от проф. Танковска.

Години наред тя преподаваше актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Тя успяваше да види потенциала във всеки свой студент, да провокира, да представи съвсем различни етюди дори по един и същи текст. Изключително фина и аристократична личност. Неин асистент бе актьорът Андрей Баташов, когото загубихме през 2010 г.

Снежина Танковска е родена на 23.02.1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1973. Същата година дебютира с постановката на "Мирандолина" от К. Голдони в Драматичен театър - Сливен.

В периода 1977 - 1987 г. е преподавател във ВИТИЗ "Кр. Сарафов". През 1987 г. е директор на Учебния драматичен театър при ВИТИЗ. От 1993 до 2000 е заместник ректор на НАТФИЗ (преименувания ВИТИЗ).

През 1999 придобива научна степен професор. Тя става декан на факултет по сценични изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в периода 1992 - 93. Завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация "Марсел Хиктер" през 2000.

Проф. Снежина Танковска е дългогодишен педагог в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен ръководител и директор в Актьорски школи - МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и др.

През 2019 г. Международният театрален фестивал в Пекин бе открит със спектакъла на професор Снежина Танковска "Бялата змия", в който участваха студенти от НАТФИЗ.

Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др.

Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.