Почина журналистът Георги Коритаров. Той бе на 61 години. Това съобщи директорът на телевизия "Европа" Георги Харизанов в социалната мрежа Фейсбук.

"Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера се смеехме в ефир.".

По информация от негови колеги той е починал от COVID-19 след поставена първа ваксина.

Георги Коритаров е роден е на 10 май 1959 г. в София. Завършва специалност славянска филология - сърбохърватски език, в Софийския университет "Климент Охридски". Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.

Първата му работа като журналист е във вестник "Демокрация" където е парламентарен репортер. Работи също за вестниците "Демокрация 91" и "Континент".

Особено голяма популярност добива по време на работата си в Радио "Свободна Европа" от 1992 г., където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията "Радиожурнал", "Светът в 13", "Преди полунощ" и "Балкански компас". Известен е с изключително професионалните си интервюта, в които с въпросите си успява да се домогне до исканата информация.

През 2005 г. Коритаров започва телевизионната си кариера в "Нова телевизия", където води токшоуто "Коритаров Live". По-късно става част от сутрешния блок "Здравей, България".

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от "Нова телевизия" с мотив неспазването на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели, но става един от първите журналисти, уволнени заради отклонение от редакционната политика.

От 2010 до края на януари 2018 г. Георги Коритаров работи в телевизия "ТВ плюс". От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" в телевизия "Европа".

Коритаров е разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност в продължение на 10 години под псевдонима Алберт. В изявление, след като данни за досието му бяха изнесени от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, в телевизионно предаване, Коритаров разказа за това и се извини на засегнатите.