На 5 декември почитаме Св. Сава. Имен ден имат Сава, Слава, Слави, Венцислав, Станислав.

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители в тридесет и първата година от царуването на гръцкия император Теодосий Младши, пише pravoslavieto.com.

Родителите на блажения Сава Йоан и София били благородни и благочестиви хора. Когато Сава навършил пет години, те заминали за Александрия, тъй като Йоан бил на служба при царя и заемал висок военен сан. Сава бил оставен, заедно с имуществото на родителите му, при брата на неговата майка ­ Ермий.

Жената на Ермий била зла и свадлива. Малкият Сава, след като претърпял много зло от нея, отишъл при брата на своя баща ­Григорий, който живеел в друго село, наричано Сканда. Между чичовците на Сава възникнала вражда. Неговите родители останали дълго време в Александрия, а Ермий и Григорий враждували помежду си, като всеки от тях искал не толкова да има при себе си детето, колкото да се ползва от имуществото на неговия баща.

Сава като видял раздорите и разприте между своите чичовци, се отказал от цялото си богатство и отишъл във Флавиановия манастир, който се намирал на около четири километра от Муталаска.
Не след дълго чичовците на блажения Сава се помирили помежду си, дошли при него в манастира и започнали да го съблазняват, като го съветвали да излезе от манастира, да си вземе жена и да отиде да живее в имението на баща си, но той отхвърлил редложението. Още 18-годишен се поселил в манастир.

Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил подстриган за монах. По онова време на Изток бил прочут със своя строг постнически живот преподобни Евтимий Велики. Сава поискал да постъпи в числото на неговите ученици, но Евтимий го поверил на блажени Теоктист, брат в съседния манастир.