Днес се навършват пет години без теолога, философ и общественик Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта.
Годишнината ще бъде отбелязана с документалния филм "Пътят на Мъдростта".

Ваклуш Толев е автор на множество трудове, сред които "История и теория на религиите", "Духовните дарове на България", "Седемте лъча на еволюцията", "Беззаветен завет" и др. Оригиналните му възгледи за историята, човека и света се оформят в самостоятелно учение, въз основа на което Ваклуш Толев създава сдружението "Общество Път на Мъдростта" за разгръщане духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовната еволюция на човечеството.

Филмът "Пътят на Мъдростта" (2004 г.) - дебют на режисьора Николай Василев, ще бъде показан в Дома на Киното, на 1 декември, от 16 ч.

Той е своеобразен портрет на харизматичната личност на Ваклуш Толев. Режисьорът споделя, че се е изисквал доста кураж за такъв дебют: "Оказах се пред океан от мъдрост, който трябваше да събера в една капка от половин час. И тя трябваше да носи характера, духа на океана. Ваклуш Толев не говори с обикновени думи - той говори с идеи, неговите изречения са афоризми." - споделя Николай Василев.

"Пътят на Мъдростта" не е филм за обикновен човек с обикновена история, който представя ежедневието и биографията като факти. Разказът не просто отразява живота на героя, а навлиза в дълбочината на неговото прозрение и формулира заедно с него нови концепции и преценки за самия живот. В този смисъл филмът не е традиционно документален - той по-скоро е сказание.

"Има една реалност, по-реална от реалността, и това е реалността на Духа" - така започва разказът за Планината на Духа, за Пътника и Пътя. Една приказка, в която "няма страдание, а има развитие; няма зло, има нееволюирало добро; а човекът е един бог в развитие". Мъдрецът води зрителя по върховете на древността - Перперикон, Орфеевите скали, Бяла черква... Като в нова мистерия. Към един нов връх. За да открием, че не е достатъчно човек само да се качи на върха - трябва да се върне, за да донесе...

При своята премиера лентата е удостоена с награда за дебют от фондация "Култура Аними". Участва в програмата на телевизионния фестивал "Златната ракла", в 9-тия Международен София филм фест, във Фестивала за неигрално кино "Златният Ритон", селектиран е и за Наградата на Европа в Берлин 2005 г., за документалния фестивал в чешкия Ихлава, прожектиран е на Дните на българската култура в Париж през 2005 г., открива VI-тата Международна панорама на независимото кино в Солун.

На 1 декември входът ще бъде свободен за публиката.

Български теолог и папата – с едно и също прозрение за „Отче наш”

Български теолог и папата – с едно и също прозрение за „Отче наш”

Още преди 60 години Ваклуш Толев предлага промяна...