С патриотична музика и призив към участниците и присъстващите да няма знаци, символи и скандирания, забранени от българското законодателство, започна факелното шествие Луковмарш от площад "Света Неделя". Събитието е под засилен полицейски контрол и към момента шестващите наброяват около 150 души. 

"С Луков марш ние се опитваме да демонстрираме и да покажем, че няма да оставим да ни отнемат бъдещето в България, именно затова и мотото на факелното шествие е "Бъдещото ни принадлежи", заяви един от организаторите на шествието – Звездомир Андонов. Той допълни, че "нашата Европа се бори против комунизъм и капитализъм".

На инстицуионално ниво Луковмарш няма подкрепата на парламента и Столична община. Инициатор на събитието е Пламен Димитров, ръководител на БНС по информация от официалния сайт на организацията.

Хората на шествието са облечени предимно в черно и носят лозунги "Народе, сега или никога", "Западните покрайнини, Босилеград". Много венци, български знамена, както и бяло-зелени, черно-червени и синьо-бели-червени знамена носят шестващите.

Към момента няма скандирания и обиди. Един от най-големите транспаранти е на ген. Христо Луков с надпис "Заедно за Европа".

Луковмарш се очаква да премине през площад "Света Неделя", бул. "Мария Луиза", бул. "Княз Александър Дондуков", бул. "Цар Освободител", ул. "Георги С. Раковски", бул. "Васил Левски", ул. "Тракия" 1, където е бил домът на ген. Луков.

Според Андонов "няма сила на света, която да ни забрани да почитаме един герой, воин и държавник, какъвто безспорно е генерал Луков." По думите му, движението БНС се бори за оцеляването на българския народ.

Протестно шествие срещу Луковмарш в София

Протестно шествие срещу Луковмарш в София

Контрапротестът започна в градинката между Банята и Джамията

Припомняме, по-рано днес се проведе протестно шествие срещу Луковмарш под надслов "Без нацисти по улиците ни!" се проведе в София. Протестът е организиран от движението "Антифашистко действие - София".

Шествието започна в градинката между Банята и Джамията, пред Музея за история на София. Участниците заявяват, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

Пред News.bg, Надежда Иванова, участник в шествието, сподели, че както вчера, така и днес не е имало опити за провокации. Минувачи са ръкопляскали, искали са флайери с информация за събитието, изразявали са подкрепа. На въпрос какво е за нея ген. Луков, тя го определи като герой, помогнал на българите от Кюстендил срещу сръбските войски и избран за министър на войната.

Събитието завърши спокойно по план без данни за сблъсъци и други проблеми.