Десетки привърженици на ВМРО се събраха в столичния квартал "Овча купел" пред бежанския център за настаняване с искане той да бъде преместен от столицата.

Въпреки първоначалните опасения, че може да се стигне до безредици, от МВР съобщиха, че протестът е преминал без инциденти и нарушения на обществения ред.

И след обявения начален час на протеста продължиха да пристигат симпатизанти на групи от по 20-30 човека, предимно млади хора.

Припомняме, ВМРО, НФСБ и "Атака" организират протеста през центъра като част от исканията си всички центрове от София да бъдат изнесени извън града.
Цял ден съобщаваме за изключителните мерки за сигурност, предприети от властта за осигуряване реда.

С КПП-та, конна полиция и водомети защитават бежанците от протеста в "Овча купел"

С КПП-та, конна полиция и водомети защитават бежанците от протеста в "Овча купел"

Заради очаквани провокации промениха мястото на протеста в „Овча купел”

Наситеното полицейско присъствие в столичния квартал "Овча купел" започва още от кръстовището за бул. "Монтевидео". Има представители на КАТ и на Пътна полиция почти на всяка пресечка. Има конна полиция, Общинска, сили на Жандармерията. Тук са разположени две коли на Жандармерията, пожарни, линейки.

Още от обед са инсталирани и преградителни съоръжения.

Протестиращите носят национални трибагреници, пеят патриотични песни.
Според тях разполагането на центъра в жилищен квартал на София крие рискове и носи конфликти с местното население. Те настояват мигрантите да бъдат настанявани в лагери от затворен тип извън града, където предварително да бъдат проверявани какви са - техния произход, дали са криминално проявени.

Събралите се междувременно 300-400 души поискаха само полиция да охранява бежанските лагери и те да бъдат изнесени от населените места. Протестиращитее се заканиха и на национален протест пред Министерския съвет (МС), на който да се съберат всички патриоти от цялата страна.

Те са на мнение, че тези хора (мигрантите, б.р.), нито желаят да работят, нито да се интегрират. За себе си казвали, че са гости на Меркел и като такива да заминават там.

Множеството поиска незабавно затваряне на границата и претенции към ЕС за нанесените щети от настаняването на мигрантите у нас.

Протестиращите попитаха може ли някоя жена да мине нормално - не нощно време, а денем, по пресечките на бул. "Мария Луиза" и Лъвов мост. Те заявиха, че центърът се е превърнал в арабско гето, в което се разхождат джихадисти, трафиканти и престъпници.

Също така поискаха правителството да даде отчет колко са нелегалните мигранти у нас, защото за всеки един от дошлите мигранти издръжката е в размер на 1081 лева. При споменаването на тази цифра се чуха възгласи - колко от пенсионерите взимат такива средства и нарекоха мигрантите "наглеци", "престъпници, дошли да ядат хляба на децата ни".

С викове: "Пришълците вън!" протестиращите настояха за изгонване и връщане в страните по произход на мигрантите, дошли у нас.

"Тези хора са чужди за нас и не могат да се интегрират. Тези зад нас не са добре дошли и за това: "Довиждане", каза по високоговорителя евродепутатът Ангел Джамбазки непосредствено преди да закрие протеста.
Присъстващите обаче освиркаха Джамбазки за това, че призова събитието да приключи.

В протеста участват и много рокери, които през август протестираха срещу постановения домашен арест за гастербайтера Фарук Бекташ, (който след като прегази семейство мотористи на Драгоман бе пуснат от съда и избяга - б.р.).

Чуха се призиви от протестиращите да атакуват бежанския център и да се саморазправят с "навлеците". Част си тръгнаха, други останаха (в 20:00 часа е краят на разрешеното време за протест - б.р.).

Депутатът Магдалена Ташева от "Атака" също присъства на протеста.

Петър Низамов-Перата прикани присъстващите, които желаят да се присъедият към оглавявания от него граждански патрул.

Припомняме, той предизвика скандал, след като залови на турската граница и върза със свински опашки нелегални мигранти. Той бе арестуван и прекара 3 дни зад решетките през април. Прокуратурата поиска за него постоянна марка "задържане под стража", но съдът определи обвиняемият да си остане вкъщи под домашен арест.

Преди началото на протеста репортерите попитаха местни жители за тяхното мнение. Хората настояваха центърът да бъде преместен извън столицата, но не можаха да назовате конкретни агресивни прояви от мигрантите или поводи, от които са се почувствали притеснени.